Üç yılda 130 kişilik ekiple çekilen "Sürgün ve Ölüm" belgeselinde, balkanlar başta olmak üzere Kafkasya, Kırım ve Doğu Türkistan'dan göçe zorlanan milyonlarca Türkün sessiz çığlığı yankılanıyor.
Zeytinburnu Belediyesi'nin yapımcılığıyla hazırlanan "Sürgün ve Ölüm" belgeselinde, balkanlar başta olmak üzere Kafkasya, Kırım ve Doğu Türkistan'dan göçe zorlanan milyonlarca Türkün sessiz çığlığı yankılanıyor.
Üç yılda 130 kişilik ekiple çekilen film için Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Romanya, Ukrayna, Kırım, Avusturya, Moldova ve Macaristan'da 114 bin km yol kat edildi. 13 ülke, 53 şehir ve 169 köyde çekimler gerçekleştirildi. 9 bölümden oluşan belgesel için göçü yaşayan 350 kişiyle röportaj yapıldı. Fotoğraf ve belge araştırmaları sonucu çeşitli ülkelerden temin edilen toplam 9000 adet fotoğraf, belgeselde kullanılmak üzere seçildi. Canlandırmaların da yapıldığı çekimler boyunca, 130 kişilik çekim ekibi, 780 adet figüranla çalışıldı. 1000 adet kostüm diktirildi, 2000 adet aksesuar hazırlandı. Her bölümü 60 dakikadan oluşan belgesel için 500 saatlik çekim yapıldı. Orta Asya'dan başlayıp Osmanlı Dönemi'ne kadar Batı'ya yapılan göçler, ardından geriye dönüş diyebileceğimiz günümüze uzanan hüzün dolu göçler, belgelerle izleyiciye sunuluyor. Televizyon için hazırlanan belgeselde; Kırım, Makedonya, Yunanistan, Doğu Türkistan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Kosova ve iç göç anlatılıyor. Aralarında Prof. Dr. Kemal Kapat, Prof. Dr. Yusuf Hamzaoğlu, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Saray gibi isimlerin bulunduğu birçok bilim adamının görüşüne başvuruldu.
|
Müzecilik anlayışında yeni bir çığır açan İstanbul'daki bazı özel müzeleri geçen yıl 831 bin kişi ziyaret etti.
Türkiye'nin ilk modern san'at müzesi olan ve Eczacıbaşı ailesinin öncülüğünde İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Denizcilik İşletmeleri'nin 4 No'lu antrepo binasının müzeye dönüştürülmesi ile 11 Aralık 2004'te ziyarete açılan İstanbul Modern Sanat Müzesi'ni (İstanbul Modern), 2007 yılında 548 bin kişi ziyaret etti.
Haliç kıyısında restore edilerek müze haline getirilip 1994 yılında açılan Lengerhane binası ve restore edilerek 2001 yılında müzeye dönüştürülen Hasköy Tersanesi'nden oluşan Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanındaki ilk ve tek müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi'ni, geçen yıl yüzde 60'ının gençlerin oluşturduğu 134 bin 106 kişi ziyaret etti.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi olarak tarihi Atlı Köşk de 2002 yılında kapılarını ziyaretçilere açtı.
Açıldığı günden bu yana 700 bin ziyaretçiyi ağırlayan müzeyi, geçen yıl 132 bin kişi ziyaret etti.
Türkiye'nin ilk özel müzesi olarak 1980 yılında açılan ve iki ayrı binada hizmet veren Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi'ni ise bu yıl 17 bin 876 kişi ziyaret etti.
|