Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü Cumhurbaşkanı Gül'ün elinden alan Prof. Dr. Metin Sözen, "Türkiye, anayasasını ciddî ve doğru yazacaksa birinci maddesi bu bir kültür ülkesidir dememiz gerekiyor" dedi.
Türk san'at ve mimarisi alanında bilimsel çalışmalarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne değer bulunan Prof. Dr. Metin Sözen, ödülünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden aldı.
Restorasyonu tamamlanan Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç ve dâvetliler katıldı.
Tören, Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosunun seslendirdiği İstiklâl Marşı ve dört eserle başladı.
Daha sonra Prof. Dr. Metin Sözen'in çalışmalarını aktaran bir film gösterimi yapıldı.
Burada konuşan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine Prof. Dr. Sözen'i ve ödüle değer bulan değerlendirme kurulunu tebrik ederek başladı. Bu vesileyle bir bilincin uyanacağına inandığını dile getiren Gül, şunları söyledi:
''Hem tarihî eserlerimize sahip çıkma, bu konuda daha büyük bir uyanışın, daha büyük bir şuurun oluşması, bunun yanında da yeni yerleşim birimleri, şehirlerimizi, caddelerimizi kurarken aynı estetik, güzellik, zarafet içerisinde de yeni bir akımın başlayacağını ümit ediyorum.
Dolayısıyla, eminim ki bu ödül verilirken, bütün bunlar düşünülerek bütün faaliyetler takdir edilmiştir. Ancak, benim en büyük arzum, bunun kent bilinci uyandırması, bir taraftan eski eserlere sahip çıkarken, yeni kurduklarımızın da ileride övünülecek şekilde güzel, estetik bir şekilde olmasıdır.''
(KÜLTÜR ÜLKESİDİR) DEMEMİZ GEREKİYOR''
Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne değer bulunan Prof. Dr. Metin Sözen de törende yaptığı konuşmada, bu ödülün Cumhuriyet Türkiye'sini en iyi yerlere taşıma konusunda büyük önem taşıdığını söyledi.
Şehir kültürünün her yönüyle ele alınması gerektiğine işaret eden Sözen, ''Kentlerde çocuklarımız bizden daha iyi yetişecekse, altındaki, üstündeki uygarlık ürünlerinin kendilerini başka kıldığının, diğer uluslardan farklı kıldığının bilinciyle yetişmesi bizim bu mücadelemizin olmazsa olmaz ögesidir'' dedi.
İnsanlar ve toplumların bir araya gelmelerinin Türkiye'nin gelecek umudu olduğunu da belirten Prof. Dr. Sözen, ''Türkiye, anayasasını ciddî ve doğru yazacaksa birinci maddesi bu bir kültür ülkesidir dememiz gerekiyor'' diye konuştu.
Türkiye'nin çok değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu, bu ürünlerin de gelecek kuşaklara en iyi biçimde aktarılması gerektiğini ifade eden Sözen, akıl ve bilimin ışığında çalışmalar yapılmasının da büyük önem taşıdığına dikkati çekti.
Türkiye'nin çok büyük bir ülke olduğunu, büyük ülkelerin de büyük sorunlarının bulunacağını ifade eden Prof. Dr. Sözen, Türkiye'nin ''kendi baş ağrısına ilâcı da kendisinin ürettiğini'' kaydetti.
Her konuda söz sahibi bir ülke olmanın da önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Sözen, ''Sayın Cumhurbaşkanımızın gittiği, ziyaret ettiği ülkelerde yöneticilerin elini sıktığı zaman biraz acıtmasını istiyorum. Çünkü biz bu ülkenin uygarlık ülkesi, bunların tarihlerinin kaynağı, akıllarının ve düşünceleriyle üretildiği toprağın cumhurbaşkanı olarak elini sıktığı, nezaketle sıktığı elin acıdığı zaman bu gelen topraklara bağlı bir ülkenin cumhurbaşkanı olduğu hissini uyandırmasıdır'' şeklinde konuştu.
SÖZEN'İN ÖZGEÇMİŞİ
Prof. Dr. Metin Sözen, Türkiye'deki tabiî ve tarihî ve kültürel mirasın korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması amaçlarıyla gösterdiği çabalarla tanınıyor.
Değişik dillerde yayınlanmış kitapları, makaleleri, radyo programları ve Safranbolu, Bursa, Kütahya gibi tarihsel yerleşim birimlerinde de çeşitli çalışmaları bulunan Prof. Dr. Sözen, Türk san'atının gelişimi ve bölgesel özellikleri üstüne derinlemesine araştırmalar da gerçekleştirdi.
Başta Mimar Sinan olmak üzere geçmişin önemli yaratıcılarını dönemlerinin siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel yapısı içinde değerlendirmeye yönelik bir dizi çalışma da gerçekleştiren Prof. Dr. Sözen, TBMM Başkanlığı Kültür-Sanat Danışmanı olarak 1984 yılından bugüne, Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları, Yıldız-Şale, Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Maslak kasırlarında ve Yalova Atatürk Köşkü'nde onarım, değerlendirme, bilimsel araştırma ve tanıtım çalışmalarını yönetti.
TBMM Başkanlığı Üstün Hizmet Ödülü ile Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün de sahibi olan Prof. Dr. Sözen, yapılan çalışmaların süreklilik kazanması, derinliğine araştırmalarla desteklenmesi ve deneyimli kadrolar yetiştirilmesi amacıyla ÇEKÜL'ün öncü kurucuları arasında yer aldı.
|