Osmanlı Devleti'ne başşehirlik yapmış Bursa'da tarihî miras, Tarihî Kentler Birliğine üye belediyelere "model" olarak gösterilecek çalışmalara imza atan Osmangazi Belediyesi tarafından ayağa kaldırılıyor.
"Tarihî Mirasın Geri Kazanımı - Müzekent Bursa" hedefiyle hareket eden Osmangazi Belediyesi, çalışmalarını "Hanlar Bölgesi", "Bursa Surları ve Kapıları" ile "Manevi Odak Noktaları" adlı 3 proje başlığı altında yürütüyor.
Sosyal ve ekonomik hareketliliğin yanı sıra tarihi yapıların da yoğun olduğu Hanlar Bölgesi, bütüncül bir bakış açısıyla ele alınıyor.
Bu çerçevede ilk olarak bölgedeki anıtsal yapılardan durumu kötü olan Tuz Han ve Geyve Han restore edildi, kentin en eski çarşılarından biri olan Uzun Çarşı ve Tuz Pazarı, daha düzenli ve modern bir görünüme kavuşturuldu. Ayrıca, Kapalı Çarşı alt çarşı, Simkeş Mescidi ve Ulucami'nin çevre düzenlemesi yapıldı.
Tamamlanan projeler yaklaşık 2 milyon 800 bin YTL'ye mal olurken, İpek Han ve Galle Han düzenlemesi ile Okçular Çarşısı ve Ertaş Çarşısı projelerinin ise yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.
Osmangazi Belediyesi, "Bursa Surları ve Kapıları" projesiyle, kentin ilk kurucusu Bithinyalılar tarafından inşa edilen surları da ayağa kaldırıyor.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarla surların ilk bölümü ile sur kapılarından Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı, aslına uygun olarak restore edildi.
Surların ilk bölümü ve 3 kapının restorasyonu için yaklaşık 3,5 milyon YTL harcandı.
Zindan Kapı ve Su Kapı'nın da restore edileceği çalışmalardan dolayı Osmangazi Belediyesi, Dünya Kaleli Kentler Birliği'ne üye olarak kabul edildi.
|