İran, sert kış şartları ve Türkmenistan'dan gelen doğalgaz sevkıyatının durmasını gerekçe göstererek geçen hafta Türkiye'ye ihraç ettiği gaz miktarını önemli miktarda kısmış, Pazartesi günü sabah itibarıyla akış tamamen durmuştu. İranlı yetkili yaptığı açıklamada, "Gaz akışı artacak" dedi.
Ancak bununla ilgili herhangi bir takvim vermedi. Aynı yetkili ayrıca, akışın kademeli olarak artırılacağını da sözlerine ekledi.
İRAN GAZI ABD GEZİSİ YÜZÜNDEN Mİ KESTİ?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kurucu Başkanı Yusuf Günay, İran'ın doğalgazı kesmesinin ardında, bir türlü imzalanamayan Güney Pars Bölgesi Anlaşması olduğunu ileri sürdü. ABD ziyareti öncesinde gazın kesilmesinin tesadüf olmadığını düşünen Günay, Türkiye'nin İran ile anlaşma imzalamamasının arkasında ise ABD olduğu tezini savundu. Güney Pras Bölgesi Anlaşması, Türkiye'nin İran'la termik santral, boru hatları, elektrik alımı ve doğalgaz çıkarılmasını kapsayan geniş bir 'iyi niyet' anlaşması olarak açıklanmıştı.
YUNANİSTAN'A GAZ İHRACI DURDURULDU
Öte yandan, Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, İran'dan gelen doğalgazın iki gün önce tamamen kesilmesinin ardından, Yunanistan'a verilen Azeri gazı akışının durdurulduğunu söyledi. Yunanistan ile yapılan görüşme çerçevesinde gaz kesintisinin yapıldığını ve günlük 1.5 milyon metreküplük ihracın önümüzdeki günlerde telafi edilmesi konusunda mutabakat sağlandığını bildirdi.
'ELEKTRİK ÜRETİMİNDE SORUN YOK'
Doğalgazda tedbirlerin hayata geçirildiğini 142 milyon metreküp olan gaz tüketiminin 124 milyon metreküpe çekildiğini belirten, "Dün itibarıyla doğalgazla elektrik üretenlerden yakıtı olanlar alternatif yakıta geçtiler, diğerlerinde de belli bir kısıntıya gidildi. Bu çerçevede elektrik üretiminde herhangi bir sorun bulunmuyor" dedi.
Spot piyasadan ilk LNG'nin alındığını ve 14 Ocak'ta ilk kargonun Aliağa'ya geleceğini ifade eden yetkili, "Yeni LNG alımı için spot piyasada görüşmeler sürüyor. Ancak LNG'de kara dolumları da durduruldu" şeklinde konuştu.
|