Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ayran turşusu yaptı.
ÇOMÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Muhammed Fatih Oruç, Betül Erdür ve Serkan Kartal, yaptıkları ayran turşusu ile "ÇOMÜ Yeni Ürün Geliştirme Yarışması''nda birinciliği elde etti.
Öğrencilerden Muhammed Fatih Oruç, yaz aylarında ayran satışlarının yüzde 70-80 oranında arttığını, ayranın kış içeceği olarak da kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak için "Ayran Turşusu''nu ürettiklerini söyledi.
Oruç, "Bu amaçla yoğurda soğan, maydanoz, dereotu ve acı biber katıp, fonksiyonel ve lezzetli bir içecek elde ettik'' dedi.
Betül Erdür, tasarlanan ürünün bileşimindeki yoğurt, nane, maydanoz, dereotu, soğan ve acı biberdeki çeşitli vitaminler ile minerallerin başta kalp, kemik, diş, guatr hastalıkları ile mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiğini kaydetti.
|