Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Millî Merkezi’nin Türk gölge oyunu klasiklerinden Karagöz’ü tescil ettirmek amacıyla girişimde bulunduğu bildirildi.
UNIMA Türkiye Millî Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, Karagöz’ün yıllar öncesinden bugünlere uzanan hikâyesinin olduğunu söyledi.
Geleneksel Türk san’atlarının yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması için toplumun her kesimine önemli görevler düştüğünü belirten Özhan, gölge oyununu genç nesillere tanıtmanın ötesinde, yeni san’atçı yetişmesi anlamında da gayret gösterdiklerini ifade etti.
Özhan, Türk gölge oyunu klasiklerinden Karagöz’ün sadece Ramazanda değil, yılın diğer günlerinde de hatırlanması gerektiğine işaret ederek, ‘’Eğlendirirken öğretmeyi amaç edinen ve hayali olarak adlandırılan Karagöz ustası sayımız da azaldı’’ dedi.
Türklerin kendi kültürüne yeterince sahip çıkmamasının üzüntü verici olduğunu belirten Özhan, şöyle konuştu:
‘’Örneğin Yunanistan’da ülkenin hemen her yerinde Karagözis adı altında gölge oyunu gösterimi yapılıyor. Belediyeler ve birçok sivil toplum kuruluşu, düzenledikleri etkinliklerde mutlaka bu oyuna yer veriyor, televizyonlarda da gösteriler yapılıyor. Bizde bunlardan daha fazlası yapılmalı diye düşünüyorum. Öncelikle yeni ustaların yetişmesi gerekir. Bunun için de Karagöz ve Hacivat’ın konservatuvara girmesi gerekiyor.’’
Özhan, Karagöz’ü AB’ye tescil ettirmek amacıyla girişimde bulunduklarını söyledi.
Özhan, UNIMA Türkiye Millî Merkezi olarak uzmanlara ve hukukçulara bu konuda inceleme başlattırdıklarını kaydederek, ‘’Gelecek rapor doğrultusunda başvurumuzu yapacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir Yunan gazetecinin başvurusuyla ilgili kararında, Karagöz’ün Türk kültüründen alınan bir gölge oyunu olduğunu belirtmesi, bizim için tescil anlamı taşıyor. Bağlayıcı özelliği bulunan bu karar, tescil konusunda avantaj sağlıyor’’ dedi.
Karagöz ve kukla sanatçılarından Mahmut Hazım Kısakürek de Karagöz izleyici kitlesini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi.
|