Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, kıdem tazminatına dokunulması halinde Türk-İş için genel grevin yolunun açılacağını belirtti.
Türk-İş’in dört gün sürecek 20. Olağan Genel Kurulu başladı. Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonunda gerçekleştirilen genel kurulun açılışına, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda davetli katıldı.
Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, açış konuşmasında, işçi hak ve özgürlükleri bakımından Avrupa Birliği (AB) standartlarında bir Türkiye istediklerini söyledi. Yapılan değişikliklere rağmen Anayasa ve çalışma mevzuatında temel sendikal hak ve özgürlükleri sınırlayan çok sayıda düzenleme bulunduğunu vurgulayan Kılıç, Türk-İş’in Türkiye’nin AB’ye üyeliğini çalışma hayatına, sosyal yaşama ve ülkenin demokratikleşme sürecine getireceği katkılar nedeniyle desteklediğini kaydetti.
Kılıç, son dönemde yaşanan terör olaylarına da değinerek Türkiye’nin siyasi, ekonomik, sosyal ve askeri önlemler bütünü içerisinde terörü bitirmeye yönelik çabalarını açıkça ortaya koyması gerektiğini, Türk halkının devletinden bunu beklediğini belirtti. “12 Eylül döneminin ürünü antidemokratik anayasanın toplumun örgütlü kesimlerinin katılacağı demokratik bir tartışma sürecinde evrensel demokrasi ilkelerine, onaylanmış uluslararası sözleşmelere uygun bir biçimde değiştirilmesi gerektiğini’’ ifade eden Kılıç, ‘’Türk-İş, üzerinde toplumsal bir mutabakat sağlanan bir anayasa değişikliği yapılmasını ve anayasanın toplumun ortak bir uzlaşma zemini haline getirilmesini savunmaktadır’’ diye konuştu.
GENEL GREVİN YOLU AÇILMASIN
İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paranın başka amaçlarla kullanılacağı yönündeki spekülasyonların çalışanları tedirgin ettiğini söyleyen Kılıç, fonda birikmiş paranın başka amaçlarla kullanılmasının mümkün olmaması gerektiğini belirtti. Kılıç, ‘’Fon’dan yararlanma koşullarının geliştirilmesi ve ödenek miktarlarının yükseltilmesini’’ talep etti.
Kılıç, ayrıca Fon’daki kaynaktan yılda 3-4 ay süreyle çalışabilen yaklaşık 40 bin ‘’kampanya işçisi’’nin yararlandırılarak emeklilik haklarına kavuşmalarının sağlanmasını istedi. Kıdem tazminatı konusunda kazanılmış hakkı geriye götürecek bir düzenlemeyi Türk-İş’in kabul etmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade eden Kılıç, ‘’Türk-İş’in kıdem tazminatının korunması amacıyla 19. genel kurulda aldığı karar bellidir. Bu hakka dokunulması halinde Türk-İş için genel grevin yolu açılacaktır’’ dedi.
Salih Kılıç, çalışma hayatını düzenleyen yasaların gelecek yıl uluslararası sözleşmelere uygun olarak ve sosyal tarafların beklentileri doğrultusunda değiştirilmesi gerektiğini belirterek, taşeronlaşmayı getiren düzenlemelerin ortadan kaldırılmasını, bu konuda işçiler lehine düzenlemelere gidilmesini, iş güvencesi yasasının kapsamının genişletilip etkinliğinin artırılmasını ve kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınmasını istedi.
İŞSİZLİK ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDA
Kılıç, Türkiye’nin IMF politikalarıyla geldiği noktanın belli olduğunu kaydederek, ekonomide sıcak paranın yol açtığı riskler, yüksek cari açık, ağır borç yükü, kronik işsizlik gibi çözüme kavuşturulmamış bir çok temel sorun bulunduğunu söyledi. Ücretlerin vergi baskısı altında bulunduğunu vurgulayan Kılıç, vergi gelirlerinin yüzde 52’sinin işçi ve memurlar tarafından karşılandığına dikkati çekti.
Başta kadınlar ve gençler olmak üzere işsizlik oranının yüksekliğinin ‘’ürkütücü boyutlara vardığını’’ kaydeden Kılıç, ‘’Türkiye’de yaşayan yaklaşık her üç kişiden biri, iktisaden çalışabilir durumdaki her iki kişiden biri istihdam edilebilmektir’’ diye konuştu.
Kılıç, Türkiye’deki ağır işsizlik sorunu çözülmeye çalışılırken işsizliği yoksulluk meydana getirecek çözme yaklaşımının benimsenmemesi gerektiğini kaydetti.
|