Türkiye’nin 115 milyar metreküp olan yer altı ve yer üstü kaynaklarının sadece 50 milyar metrerüplük bölümünün kullanılabildiği belirtildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Alagöz, son günlerde su kaynaklarında yaşanan sıkıntının sadece küresel ısınmaya bağlanmaması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin ‘’su fakiri’’ olduğunun bazı çevrelerce ileri sürüldüğünü ifade eden Alagöz, bunun kabul edilemeyeceğini; 115 milyar metreküp olan yer altı ve yer üstü su kaynaklarının sadece 50 milyar metreküplük bölümünün kullanılmasının, bunun göstergesi olduğunu kaydetti.
‘’Türkiye su fakiri değil, önemli olan potansiyeli harekete geçirebilmek’’ diyen Alagöz, şöyle devam etti: ‘’Son zamanlarda gündemde yer alan küresel ısınma dolayısıyla su kıtlığı sorunu ortaya çıktı. Bu sorun, İstanbul ve Ankara gibi nüfusu yoğun olan illerde gündemi uzun süre meşgul etti. Ancak, her ne kadar küresel ısınmadan dolayı sıkıntı söz konusu olsa da asıl sorun mevcut kaynakların kullanılamamasıdır. Türkiye’nin, yer üstü suları toplamı 100 milyar metreküp, yer altı suları ise 15 milyar metreküptür. Toplam 115 milyar metreküp suya sahibiz ancak, bunun 50 milyar metreküpünün kullanılabiliyoruz. Yani 65 milyar metreküp suyu kullanamıyoruz, atıl durumda bekletiyoruz.’’
|