Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), gıda ürünlerinin üretip satanla nihai tüketici arasındaki süreçte üç kata varan oranlarda pahalandığını belirledi.
TZOB, yaş meyve ve sebze ile önemli çeşitli gıda ürünlerinin üretici, hal, pazar ve market fiyatlarının karlılaştırmasını yaptı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, araştırma ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 298’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 194’lere, baklagillerde yüzde 163’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 175’lere kadar çıkmaktadır. Üretici ve market fiyatları arasındaki makas, daha önceki açıklamalarımızda da ifade ettiğimiz gibi çok yüksek çıkmıştır” dedi.
TZOB’un derlediği verilere göre üretici tarafından kilosu 62 YKr’ye satılan domatesin hal fiyatı 1 YTL 2 YKr, Pazar fiyatı 1 YTL 36 YKr, market fiyatı ise 1 YTL 51 YKr’ye ulaşıyor. Domates tarladan tüketiciye kadar olan süreçte yüzde 144.8 zamlanıyor. Elmada yüzde 216.3, Salatalıkta yüzde 220.7, mandalinada yüzde 227.1, patateste yüzde 228.8 olan söz konusu fiyat marjı, soğanda yüzde 298.2 ile en yüksek düzeye ulaşıyor.
Bayraktar, araştırmanın, tüketicinin ödediği fiyatların üreticilere yeterince yansımadığını, üreticiden tüketiciye olan zincirde gerçekleşen yüksek fiyat artışlarının aracılardan kaynaklandığını ortaya koyduğunu söyledi.
|