Amerikan başkenti Washington yakınlarındaki Annapolis’te düzenlenen Orta Doğu konferansına katılması sürpriz olarak nitelendirilen Suriye, İsrail ile 2000’den beri yapılamayan barış görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısında bulundu.
Suriye’nin Washington’daki Büyükelçiliği tarafından yayımlanan açıklamaya göre, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Miktad, Suriye’nin zirveye katılımının sorunlu Orta Doğu bölgesinde adil ve global barışın sağlanmasına katkı sağlayacak ek bir adım olmasını umduğunu belirtti. Miktad, “Zirvedeki bütün zorluklara ve görüş ayrılıklarına rağmen, Suriye, bu toplantının, Madrid zirvesinde başlatılan müzakere sürecinin her ayağında adil ve global bir sürecin başlangıç noktasını teşkil etmesini ummaktadır” ifadesini kullandı.
1991’deki Madrid zirvesi, İsrail-Filistin, İsrail-Lübnan ve İsrail-Suriye olmak üzere 3 barış müzakeresi başlatılmasını öngörüyordu. Suriyeli yetkili Mikdad, ülkesinin birbirini takip eden 5 İsrail hükümetiyle başarısız görüşmeler yaptığını ve müzakerelerin 7 yıl önce İsrail tarafından kesildiğini hatırlattı. Bu arada, Suudi Arabistan, zirvede İsrail-Arap barış sürecini desteklediğini ancak İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için, İsrail’in işgal ettiği bütün topraklardan çekilmesi gerektiğini duyurdu.
Annapolis zirvesinde Suudi Arabistan’ı temsil eden Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, “İsrail’in yerleşim birimleri inşa etmeyi durdurması, ön karakolları ortadan kaldırması, Filistin topraklarındaki barikatları kaldırması, işgal edilen Filistin topraklarından çekilmesi, mahkumları serbest bırakması ve Filistin halkına uygulanan kuşatmayı kaldırması esastır. Nihai statü müzakerelerinin başarıya ulaşması için bu önlemlerin ciddi biçimde uygulanması gerekmektedir” dedi.
El Faysal, İsrail-Filistin barış müzakerelerinin izlenmesi için de uluslararası mekanizma kurulması önerisinde bulundu.
|