Dünyada enerji talebinin artması ve Orta doğuda yaşanan gelişmeler petrol arzı ve güvenliğine ilişkin tedirginlikleri artırırken, petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlarının rekor düzeyde yükselmesinin üretim, istihdam ve sanayinin rekabet gücünü olumsuz etkilediği bildirildi.
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yılmaz, son yıllarda ortalama yüzde 5,5-6 oranında büyüyen Türkiye’nin elektrik ihtiyacının da yüzde 8-10 dolayında arttığını kaydetti. Yılmaz, bu gerçeğe rağmen yatırımların aynı oranda artış göstermediğine dikkati çekerek, “Gerek realiteye dayalı enerji politikaları gerekse gerçekçi fiyat uygulaması olmadığı için yatırımlar yapılamadı” dedi.
Devlet Su İşlerinin (DSİ) elindeki hidroelektrik santrali projelerinin sonuna kadar değerlendirilmesi gerektiğine de değinen Yılmaz, çevre ve kamulaştırma gibi konulardaki hukuki sorunların çözümlenmesinin, bu alandaki yatırımları hızlandıracağını ve özel yatırımcıları cesaretlendireceğini söyledi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından da önemli potansiyele sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, “Hükümetin acilen kömür ve hidroelektrik ile rüzgar gibi yenilenebilir enerji santrallerine ağırlık vererek, projelerin alt yapılarını hızla tamamlaması lazım” dedi.
Yılmaz, ayrıca doğal gaz ve petrol ürünlerine çok fazla vergi konulduğunu, ürünün rafineri çıkış fiyatının yüzde 300 dolayında arttığını belirterek, “Bu dolaylı vergilerin olumsuzluğu üretime doğrudan yansıyor. Bu durumda ara mallarını ithal etmek zorunda kalıyorsunuz. O zaman üretim, istihdam ve sanayinin rekabet gücünü olumsuz etkileniyor” diye konuştu.
|