Büyük şehirlerde kg fiyatı 2 YTL’ye yükseltilen ekmek, daha küçük şehirlerde 1,5 YTL’ye satılıyor.
Ankaralı fırıncılar ekmek zammına un fiyatlarındaki artışı gerekçe gösterirken, aynı undan ekmek yapan Iğdır, Amasya, Bitlis, Kırşehirli fırıncılar ekmeği 1,25 YTL, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Denizli ve birçok ildeki fırıncılar ise 1,5 YTL’den satıyor. Bu da maliyetler yanında, talebin de fiyatta belirleyici unsur olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye genelinde halk tipi ekmeğin gramajı 150-300 arasında, kg fiyatları ise 1,25-2 YTL arasında değişiyor. Ankara’da 1 Kasım’da uygulanmaya başlanacak zam ile birlikte ekmeğin kg fiyatı 2 YTL’ye yükselecek. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, sadece 8-9 ilde ekmeğin kilosunun 2 YTL’ye satıldığını, Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının ortalama 1,67 YTL olduğunu açıklamıştı.
TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı ise, günde 10 bin tane ekmek satılan il ile 2 milyon tane ekmek satılan ilin karşılaştırılamayacağını savunurken, büyük şehirlerde dağıtım maliyetleri, bayi karı, işçilik ve kiraların çok yüksek olduğunu söyledi.
|