Bursa’da, kuraklık sebebiyle özellikle sulama amaçlı göl ve göletlerde seviyenin ciddî anlamda düşmesi, yeraltı sularının çekilmesi sonucu kritik yaz sulamalarının yapılamadığı, bu yüzden bitkisel üretimin ‘’afet’’ denilebilecek ölçüde zarar gördüğü bildirildi.
Bursa Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı ‘’Bursa İli Kuraklık Raporu’’na göre, il genelinde buğdayda yüzde 30, arpada yüzde 25, ayçiçeğinde yüzde 50, fiğde yüzde 40, korungada yüzde 30 olan kuraklık kaynaklı verim ve kalite kaybı, tarıma dayalı sanayinin de önemli ham maddesini oluşturan domates, biber, zeytin ve zeytinyağı ile çeşitli meyvelerde yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor.
Önceki yıllarda ihracat ürünü olarak değerlendirilen bu ürünlerin, bu yıl ikinci hatta üçüncü kalite olarak sanayide değerlendirilmeye çalışıldığı, dolayısıyla bölge üreticisi ve ülke ekonomisi açısından çok ciddî gelir kayıpların meydana geldiği belirtildi.
Bursa Meteoroloji Müdürlüğü’nün verileri dikkate alındığında üretim sezonunda yüzde 50’lere varan oranlarda düşüş gösteren yağış yüzünden, tarla ürünlerinde yüzde 40-50 oranında verim kayıpları meydana geldiği, yaş sebze ve meyvede mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıkların “döllenme biyolojisi’’ni olumsuz etkileyerek ciddî verim ve kalite kayıplarına yol açtığı kaydedildi.
|