Birleşmiş Milletler İnsanî Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Türkiye 173 ülke arasında 86. sırada yer aldı. Kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye’de yılda sadece 23 milyon adet kitap basılıyor. Japonya’da ise bir yılda basılan kitap adedi 4 milyar 200 milyon. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de bu rakam 2 dolar düzeyinde seyrediyor
Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporuna göre, okuma alışkanlığında Libya, Tanzanya, Ermenistan gibi ülkelerin de bulunduğu 173 ülke arasında 86’ıncı sırada yer alıyor.
BM raporuna göre kitap okuma oranının yüzde 4,5 olduğu Türkiye’de yılda 23 milyon adet kitap basılırken, Japonya’da 4 milyar 200 milyon adet kitap basılıyor. Bir yılda, ders kitapları hariç Amerika’da 72 bin, Almanya’da 65 bin, Brezilya’da 13 bin, Türkiye’de ise 6 bin kitap yayımlanıyor.
7 milyon nüfuslu Azerbaycan’da kitaplar 100 bin tirajla basılırken, 75 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2 bin 500 civarında. AB ülkelerinde yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de 2 dolar.
Türkiye ve yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelerin verilerine göre, Almanya’da 11 bin 332, Fransa’da 4 bin 8, İspanya’da 5 bin 209, Türkiye’de ise 1433 kütüphane var. Türkiye’deki bin 433 kütüphanenin 267’si kapalı, yalnızca 400’ü kütüphane standardını taşıyor.
İngiltere’de, ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının yüzde 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarıyla ilgileniyor.
BES: DERS KİTABI DAHİ OKUNMUYOR
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel AR-GE Sekreteri Bekir Candan, izlenen politikaların yanı sıra, ezbercieğitim sisteminin çocuklara kitap okuma alışkanlığını ve kitap sevgisini kazandırmaktan uzak olduğunu bildirdi. Candan, öğrenciler ders kitabından başka kitap okumadığı, hatta ders kitabı dahi okumadıklarını vurguladı.
Candan, yapılan araştırmaya göre, 400 bin kahvehanenin bulunduğu Türkiye’de, kitap sevgisini en çok televizyon ve internetin engellediğini de sözlerine ekledi
|