Konya’da şeker pancarı, mısır gibi bitkiler, su israfını artıran salma ve yağmurlamayla sulanmaya devam ederken, özellikle sulama işlemindeki kolaylık sebebiyle sebze üreticilerin tamamına yakını damla sulamaya geçti.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, suyun en fazla, tarımsal sulamada kullanılan yanlış sulama teknikleriyle heba olduğunun bilindiğini söyledi. Sebze üreten çiftçilerin damla sulamaya geçtmeye başladığını ifade eden Motuk, şunları kaydetti: ‘’Sebze üretimi yapan çiftçilerin büyük bölümü, tarlalarına borular döşeyerek damla sulamaya geçti. Çiftçilerin, bir zorlama ya da yaptırım olmadan, tamamıyla birbirinden görerek damlamaya geçmeleri daha da sevindirici. Ancak, kuraklığın yaşandığı Konya’da yanlış sulama teknikleriyle heba edilen suyun büyük bölümü mısır, şeker pancarı gibi daha fazla su isteyen ürünlerde devam ediyor. Sebze üreticilerinin, kuraklığın hüküm sürdüğü Konya’da diğer çiftçilere örnek olmasını umuyoruz.’’
|