Tatil ve iş için seyahat edenlerin çoğunda görülen turist ishaline karşı uzmanlar uyarıda bulundu.
Özellikle yaz mevsiminin gelmesiyle tatil için seyahate çıkacakları turist ishaline karşı uyaran uzmanlar, seyahat edenlerin yüzde 30-40’ında görülebilen bu ishale yakalananların yüzde 90’ının hafif seyirli ve kendiliğinden iyileşirken, yüzde 5-10’luk bir kısmının ise dizanteriye dönüştüğünü bildirdi.
Uzmanlar, turist ishalinin gelişme riskinin bedensel duyarlılığa, yeme alışkanlıklarına, yolculuğun süresine ve en önemlisi gidilen yere göre değişeceğini belirtirken, bu ishalden korunmanın ilk yolunun gıda alımında seçici davranılması ve yerel suların kaynatılmadan içilmemesi olduğu dile getirildi. Az pişmiş et, deniz ve süt ürünleri ile kabuğu soyulmayan sebze ve meyve yenilmesinden kaçınılması vurgulandı.
Hastalığın tedavisinde sıvı alımının önemli olduğunu da vurgulayan uzmanlar, ciddî sıvı kaybı yaşanıyorsa, 48 saat geçmesine rağmen ishal geçmemişse veya kanlı ishale çevirmişse derhal bir uzman doktora başvurulması istendi.
|