Bursa Girişimci İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen ‘Küreselleşme Sürecinde Demokrasi ve Sivil Toplum’ konulu panele katılan Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, demokrasinin güçlü bir sivil toplumla yaşayabileceğini söyledi. Türköne, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sivil toplum ancak piyasa ile, özel sektörle yürür. Piyasa kendi çıkarlarına aykırı gördüğü bir güç görürse, sivil toplum karşı çıkar. Dikta yönetime ancak örgütlü bir sivil toplum, iyi bir piyasa engel olabilir.”
Bursa Girişimci İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen ‘Küreselleşme Sürecinde Demokrasi ve Sivil Toplum’ paneli BUTTİM konferans salonunda yapıldı.
Panelin oturum başkanlığını Uludağ Üniversitesi’nden Doç Dr. Bekir Parlak yaparken, konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Özgür, Celal Bayar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Ökmen ve Today’s Zaman Gazetesi’nden Kerim Balcı katıldı.
Panelin ilk konuşmacısı Mümtaz’er Türköne, devletle işi olmayan, kendi işlerini kendi halleden bir tür ensesi kalın toplumun sivil toplum olduğunu söyledi.
Sivil toplumun karşıtı olan kavramın siyasal toplum olduğuna değinen Türköne, “Siyasal toplum devlet içinde, devlet iktidarını elinde tutan kesimdir. Bu topluluğa siyasal toplum denir” dedi.
Kavram olarak siyasal olmayan topluma sivil toplum dendiğini söyleyen Türköne, sivil toplumun kendi kurallarını kendi koyan, kendi başının çaresine bakan kesim olduğunu belirtti. Sivil toplumun kaynağının piyasa olduğunun altını çizen Türköne, devlet dışında bir güç oluşturacaksanız bunu piyasayla sağlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Demokrasinin ancak güçlü bir sivil toplumla yaşayabileceğini kaydeden Türköne, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sivil toplum ancak piyasa ile özel sektörle yürür. Piyasa kendi çıkarlarına aykırı gördüğü bir güç görürse, sivil toplum karşı çıkar. Dikta yönetime ancak örgütlü bir sivil toplum, iyi bir piyasa engel olabilir. Dünyada 35 bin civarında hükümet dışı kuruluş var. Günde 1.1 trilyon dolar para harcıyorlar, 30 milyon civarında profesyonel eleman çalıştırıyorlar.”
Bu hükümet dışı kuruluşların devletin görevlerini yerine getirdiğine değinen Türköne, hükümet dışı kurumların artık dünyada yükselen bir değer olduğunu ifade etti.
“Türkiye’de demokrasinin gelişmesini istiyorsanız, sivil toplumu güçlendirmeniz lâzım” diyer Türköne, bunun için büyük bir piyasanın gerekli olduğunu kaydetti. Artık Türkiye’de bir darbe olamayacağını ifade eden Türköne, girilen gelişme sürecinden geriye dönüş olmadığını hatırlattı.
“Osmanlı sivil toplumu anladı”
Doç. Dr. Bekir Parlak da, güçlü bir devlet için güçlü bir sermaye yapısının gerekli olduğunun altını çizerek, demokrasi için sivil toplum, sivil toplum için de güçlü bir piyasanın olması gerektiğini savundu.
Osmanlı Devleti’nin sivil toplumu anladığını ve buna yönelik birçok çalışma yaptığına değinen Parlak, “Osmanlı Devleti, devletten beklememe adına her şeyi yapmıştı” dedi.
Today’s Zaman Yazarı Kerim Balcı ise kürselleşmenin yaşanan bir süreç olduğuna dikkat çekerken, “Küreselleşmeden kaçamazsınız” şeklinde konuştu. Kürselleşmeden yana olunmayacağını, bunun zaten yaşanan bir süreç olduğunu söyleyen Balcı, “Fakat küreselleşme karşıtı olabilirsiniz” dedi.
|