Ev taşıma, boya badana ve yolculukların arttığı; evlerin dağınık, dolap ve çekmecelerin açık olduğu; mantar, zerdali çekirdeği ve zehirli otlara kolay ulaşıldığı yaz aylarında çocuk zehirlenmelerinin arttığı bildirildi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Beyazova, çocukların başına gelen kazalar arasında zehirlenmelerin 2. sırada geldiğini belirtti. Çocuklarda zehirlenmelerin daha çok 1-5 yaş arasında meydana geldiğini hatırlatan Beyazova, ‘’Çünkü bu yaşlardaki çocuklar emekler, yürür, karıştırır, elindekini ağzına götürür, bardaktan içer ve başkalarını taklit ederler’’ dedi.
Beyazova, yaz aylarında ev taşıma, boya badana ve yolculukların çok yapılması sebebiyle evlerin dağınık, dolap ve çekmecelerin açık olduğunu; mantar, zerdali çekirdeği ve zehirli otlara kolay ulaşılabildiğini; böcek ilâçlarının kullanılmaya başlandığını ve böcek sokma ihtimali arttığı için zehirlenme vak’alarına daha çok rastlandığını bildirdi. Bu mevsimde taşınma, boya ve badana işleri sebebiyle mutfaktaki deterjanlar, kireç çözücüler ve yakıcı temizlik maddeleriyle banyolarda çamaşır deterjanları, ağartıcılar ve gaz yağlarının daha fazla ortada bırakıldığını anlatan Beyazova, zehirlenmelerin önüne geçilmesi için bu tür maddelerin çocukların ulaşabileceği yerlerde bulundurulmaması gerektiğini vurguladı. Beyazova, alışılagelmiş düzenin bozulması, yeni bir kardeş doğması ve başka bir evi ziyaretin de zehirlenmeleri artırdığını bildirdi.
Ana-babaların eğitiminin zehirlenmelerin önlenmesinde çok önemli olduğunu kaydeden Beyazova, ayrıca zehirli maddelerin ambalajlanmasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
|