Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ve terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybı meydana geliyor. Aşırı terleme ve sıcağ maruz kalma halinde su ve ayran içmek, vücutta terle birlikte oluşan mineral kaybını önlüyor.
Sıcakta aşırı kalmayla ortaya çıkan güneş çarpmasına bağlı olarak sıvı kaybının oluşabileceğini belirten Kadıköy Acıbadem Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan, “Sıvı kaybı, şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıklar da, sıvı kaybının zamanında giderilememesi durumunda böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek yetmezlik oluşmasına yol açabilir” dedi.
Sağlıklı kişilerdeki aşırı sıvı kaybının da vücutta elektrolit dengesinin bozulmasına sebep olduğuna değinen Dr. Parkan, “Sıvı kaybı ön planda böbrek fonksiyonlarını etkileyen bir durumdur. Aşırı sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine yol açabilir. Elektrolit dengesi bozulabilir ve bu beyin ödemi ve kalp aritmileri dahil olmak üzere bir çok organı etkileyecek sorunlara neden olabilir” diye konuştu.
Kadıköy Acıbadem Hastanesi Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Şirin Parkan, eğer ağızdan sıvı alımına bağlı bir yetersizlik söz konusuysa, kaybı gidermeye yönelik olarak uygun sıvının damardan alınması gerektiğini söyledi. Şeker koması, ishal, aşırı kusma ve kan kaybında su içerek sorunun çözümlenemeyeceğini anlatan Dr. Parkan, mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini belirtti. Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybını önlemedeyse su içmek sorunu gidermede yeterli oluyor. Özellikle de yüksek tansiyonlu ve böbrek hastalığı olan kişilerde aşırı tuz alımı sağlık sorunlarına yol açacağından tuzlu ayran içmemeleri gerekiyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ancak aşırı terlemeye maruz kalan kişilerde, tuz alınması yararlı olabiliyor. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlı oldukları için çok daha dikkatli ve tedbirli davranmak gerekiyor. Çocuklar su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için bunu akılda tutup bol bol su içirmekte fayda var.
SIVI KAYBINDA SU VE AYRAN İÇİN
Aşırı terleme ve sıcağ maruz kalma halinde su ve ayran içmek, vücutta terle birlikte oluşan mineral kaybını önlüyor. Özellikle de diyabet, tansiyon ve kalp hastalarının dikkatli olmasını tavsiye eden Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, evde yapılmış, tuzu ve yağı az 4_5 bardak ayran içilmesini tavsiye etti. Sodayı tansiyon hastalarına içindeki sodyumun yüksek olması sebebiyle tavsiye etmediklerini belirten Talak, “Kabızlıkla ilgili sıkıntısı olan kişilerde bağırsak hareketlerini yavaşlattığından sorun artıyor. Meyveli olanlarda çok kalorili oluyor ve tatlı olması için şeker ekleniyor. Bu da diyabetliler için zararlı” dedi.
|