Dünya ekonomisinde G-8’in ağırlığı gerilemeye devam ederken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, bir kısmı yükselen piyasa ekonomisi olarak da adlandırılan yeni sanayileşen ülkelerin (YSÜ) ağırlığı giderek artıyor.
Bu ülkeler içinden Çin, Hindistan, Pakistan, Arjantin, Endonezya, Türkiye, Filipinler, İran dünya ekonomisi içindeki payını artırırken, Tayland seviyesini hemen hemen korudu, Güney Kore, Polonya, Güney Afrika, Tayvan, Meksika ve Brezilya ise paylarını düşürdü. Ama bu ülkelerin payı bile G-8 ülkelerinki kadar azalmadı.
Büyük sanayi güçleri, dünyayı yöneten Grup 8 (G-8) ülkelerinden, gruba siyasi gücünü kullanarak yeni katılan ve esasen bir yükselen piyasa ülkesi sayılan Rusya hariç, 7 üyesinin dünya ekonomisindeki ağırlıkları da geriliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, G-8 ülkeleri 2004 yılında dünya ekonomisinin yüzde 44,69’unu karşılıyordu. IMF tahminlerine göre, bu rakam 2008 yılında yüzde 41,39’a inecek. Buna karşın bu dönemde 15 YSÜ’nün ağırlığı ise yüzde 35,04’den yüzde 38,53’e yükselecek.
|