Mehmet Akif’in, İstiklâl Marşını kaleme aldığı Tacettin Dergâhı ve çevresi kültür park olacak. Altındağ Belediyesi ile Hacettepe Üniversitesi’nin imzaladığı protokol çerçevesinde çalışmaları süren Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı’nın 3-5 ay içinde tamamlanması planlanıyor.
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi olarak düzenlenen, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı tarihi Tacettin Dergâhı’nın karşısındaki alanda başlayan çalışmalar çerçevesinde çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek.
Restorasyonları yapılan iki tarihî mescidin de yer alacağı kültür parkta, Mehmet Akif Ersoy’un şiirleri ile İstiklâl Marşı’nın on kıtasının yer alacağı abide de bulunacak. Kültür park içerisinde kültür faaliyetlerinin yürütüleceği bölümlerin de yer alması planlanıyor.
“BU DEĞERLİ MEKÂNI BİLMEYENLER VAR”
Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, ‘’Mehmet Akif Ersoy Müzesi’’ olarak düzenlenen Tacettin Dergâhı ile çevresinin millî mücadelede önemli bir yeri olduğunu ifade etti.
Tiryaki, kültür parkta Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu 1873 yılından, öldüğü 1936 yılına kadar geçen süreçte yaşanan 1. Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, İstiklâl Marşı’nın kabulü ile şairin Mısır’a gidişi ve ölümü temalı simgelere yer verileceğini ifade etti.
Kültür parkın, 20 bin metrekarelik alanda kurulacağını anlatan Veysel Tiryaki, ‘’Türkiye’nin birçok yerinde Mehmet Akif’in adına açılan okullar, isminin verildiği sokaklar var. Ancak, İstiklâl Marşı ile ilgili bu değerli mekânı, şehrin göbeğinde olmasına rağmen bilmeyenler var’’ dedi.
Hacettepe Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını belirten Tiryaki, ihalenin gerçekleştirilmesinin ardından yapım çalışmalarının başladığını, 3-5 ay içerisinde de tamamlanmasının planlandığını söyledi. Alanda restorasyonu yapılan iki tarihî mescidin de yer alacağını aktaran Tiryaki, ‘’Buraları uzun süre bakımsız kalmış. Şimdi memleket sevdalılarının yıllardır özlemini çektiği bir kültür park haline gelecek’’ diye konuştu.
TACETTİN DERGÂHI...
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, zamanında Tacettin Dergâhı olarak kullanılıyordu. Binanın ‘’selâmlık’’ bölümü, Tacettin Şeyhi tarafından İstiklâl Savaşı yıllarında Burdur mebusu Mehmet Akif Ersoy’a tahsis edildi. Mehmet Akif, İstiklâl Marşı başta olmak üzere birçok şiirini burada yazdı.
30 Ekim 1949’da Şehir Meclisi’nin kararıyla ‘’Mehmet Akif Evi’’ adını alan yapı, müzeye dönüştürülmüşse de uzun yıllar bakımsız ve harap kaldı.
Hacettepe Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nin kuruluşu sırasında yapının eski durumuna sadık kalınarak onarımı yapıldı ve ziyarete açıldı. Üniversitenin 1982 yılında yapının yeniden onarılması için teşebbüse geçmesiyle Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı ve bazı özel şahısların katkılarıyla onarım ve döşemesi tamamlandı, müze ev 27 Aralık 1984 tarihinde törenle ziyarete açıldı.
Yüksek avlu duvarları ile çevrili olan yapının bahçesine büyük avlu kapısından giriliyor. Bahçenin ortasında 2 katlı ahşap bir Ankara Evi bulunuyor. Üst kata çıkan tahta tırabzanlı merdiven boyunca Ersoy’a ait fotoğrafların asılı olduğu binanın üst katında dinlenme ve toplantı odası yer alıyor. Toplantı odasının bahçeye bakan 3 penceresinin önünde boydan boya sedirler, duvarlarında sedef kakmalı oymalar, şamdanlar ve gaz lambaları bulunuyor.
Ortada kalem işleri ile süslü altıgen bir göbek bulunan yöresel Ankara tavanına sahip bulunan müze evde, Mehmet Akif Ersoy’a ait cep saati, gözlük, tespih, tüfek ve şairin yüzünün kalıbı da müzede teşhir ediliyor.
|