Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kamuda kemer sıkılacak

Devlet Planlama Teşkilatı, kamu kesimindeki ücret ve maaşların 2008-2010 döneminde de hedeflenen enflasyon dikkate alınarak belirlenmesini öngördü. DPT tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulunca kabul edilerek dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Programa göre, 2008-2010 yıllarını kapsayan program döneminde, kamudaki personel istihdamına ilişkin sınırlamalar devam ederken, performansa dayalı ücret sistemine geçilecek.

KİT’lerde mal ve hizmet fiyatları, piyasa şartlarına uygun belirlenecek ve Türkiye’nin otomotiv, beyaz eşya, makine ve elektronik sektörlerinde üretim merkezi olmasına çalışılacak.

Programda, önümüzdeki 3 yıllık süreçte, makroekonomik politikalara ilişkin bazı hedefler şu şekilde sıralandı:

* İhracat odaklı büyüme stratejisinin sürdürülecek.

* İstikrarlı bir büyüme için malî disiplin korunacak, anti enflasyonist süreci destekleyen para politikasına devam edilecek.

* Kamu kesiminde ücret ve maaşlar, gelir politikaları çerçevesinde hedeflenen enflasyon dikkate alınarak belirlenecek.

* Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarında kamu kesiminde, yeni personel istihdamına ilişkin sınırlamalara yer verilmeye devam edilecek.

* Ücret sisteminin sadeleştirilmesini, kamu personelinin malî ve özlük haklarına ilişkin dengesizlik ve adaletsizliklerin giderilmesini, performansa dayalı ücret sistemine geçilmesini, mevcut statü sayısının azaltılmasını esas alacak kapsamlı bir personel reformu hayata geçirilecek.

* İşsizlik Sigortasından yararlanma şartları iyileştirilecek.

GSYİH 870 MİLYAR YTL’YE ÇIKACAK

Program döneminde, yıllık ortalama yüzde 5,6 oranında ekonomik büyüme hedefleniyor. Buna göre Türkiye’nin, gelecek yıl yüzde 5,5, 2009 ve 2010 yıllarında yüzde 5,7 oranında büyümesi öngörülüyor. Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın ise 2008 yılında 719,9 milyar YTL, 2009 yılında 791,4 milyar YTL, 2010 yılında da 869,9 milyar YTL’ye çıkması bekleniyor. Kişi başına millî gelirin 2008 yılında 6 bin 456 dolara, 2009 yılında 6 bin 969 dolar ve 2010 yılında 7 bin 466 dolara yükselmesi hedefleniyor.

TÜFE’nin önümüzdeki iki yıl için yüzde 4 olarak gerçekleşmesi öngörülen programda, yaklaşık 1,4 milyon kişiye de yeni istihdam oluşturulması hedefleniyor. Cari işlemler açığının, GSYİH’ye oranının orta vadede yüzde 6’lar civarında seyredeceği, 2008 yılında yüzde 6,4, 2009 yılında yüzde 6,3 ve 2010 yılında yüzde 6,2 olması öngörülürken, Kamu net borç stokunun GSYİH’ye oranında program dönemi sonunda 2007 yılına göre 11,2 puanlık bir düşüş hedefleniyor.

/ ANKARA

22.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kamuda kemer sıkılacak

  Açlık sınırı yükseliyor

  İndirimler erken başladı

  Ülker de Turquality kapsamında

  Kredi kartına boykot

  Ekonomiye komşu desteği

  Ücret bankaya yatacak, kayıt dışı azalacak

  İstikbal’den Karadeniz atağı

  Parklar güneş enerjisiyle aydınlatılacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004