Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin son yıllarda etkileyici şekilde düzeldiğini, ancak bazı makroekonomik sınavların hala sürdüğünü ve ekonominin yüksek sermaye girişlerine olan bağımlılığının, Türkiye’yi yatırımcı hissiyatındaki olası değişikliklerin yol açabileceği risklere açık hale getirdiğini belirtti.
IMF İcra Direktörleri Kurulunun, Türkiye ile 4’üncü Madde çerçevesinde yürüttüğü ve 18 Mayıs’ta sonuçlandırdığı danışmalara ilişkin raporu, IMF tarafından yayınlandı. Raporda, Türkiye’nin son yıllarda ekonomik açıdan etkileyici ilerleme sağladığı ve IMF ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde uygulanan sağlıklı politikalar, siyasi istikrar ve pozitif dış koşullar sayesinde 2002’den bu yana ortalama yüzde 7,5’lik yıllık büyüme elde edildiği kaydedildi.
Bu olumlu gelişmelere karşın, ekonominin hala bazı makroekonomik sınavlarla karşı karşıya olduğunun anlatıldığı raporda, ‘’özellikle ekonominin büyük sermaye girişlerine olan bağımlılığı, Türkiye’yi yatırımcı hissiyatındaki değişikliklere karşı açık hale getiriyor, bu da son zamanlardaki piyasa dalgalanmalarında görüldü. Ayrıca hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon, sıkı para politikasının sürmesini gerektiriyor’’ denildi.
|