‘’Devletin kamburu’’ olarak görülen ve çıkarılan yasayla özerkleştirilen 16 tarım satış kooperatif ve birliğinin yeniden yapılandırılmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan fona, 2000 yılından günümüze kadar 600 milyon YTL borçlandığı bildirildi.
Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Yeniden Yapılandırma Üst Kurulu Üyesi ve ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, 16 Haziran 2000 tarihinde yürürlüğe giren 4572 sayılı kanun öncesinde, 16 birliğin devlete her yıl ortalama 500 milyon YTL yük getirdiğini hatırlattı. Söz konusu kanunla kooperatiflerin asli görevine döndüğünü ve devlete kambur olmaktan çıktığını belirten Öztürk, bugün tek sorunun öz sermayenin oluşturulamaması olduğunu belirterek, ‘’Bu sermaye oluşturulsa birliklere sürekli gelir kaynağı sağlanacak, böylece bu kadar fazla kredi kullanma gereği de duyulmayacak’’ dedi.
Birliklerin, borçlarını ödemedikleri takdirde ‘’temerrüt’’ diye tabir edilen yüksek faizle karşı karşı kaldığını vurgulayan Öztürk, bu sebeple ana borçlarını ödenmek koşuluyla faiz affına getirilmesi ya da sembolik denilebilecek faizle sorunun çözümlenmesini beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Fon havuzundaki para 16 birlik sayesinde 250 milyon YTL’den 700 milyon YTL’ye çıktı. Yani, yasadan önce yılda 500 milyon YTL harcayan birlikler, 250 milyon YTL ve sonrasında elde edilen faiz birikintileriyle 7 yıldır yönetiliyor. Eğer, bizim talebimiz yerine getirilir ve faiz affı yoluna gidilirse birlikler rahatlayacak, daha iyi hizmet üretecek, kendi öz sermayelerini oluşturmaya çalışacaklardır. Böyle bir uygulamaya gidildiği takdirde birliklerin tamamı borçlarının ana parasını tek kalemde öder.’’
|