Petrol Piyasası Kanunu uyarınca, yakalanacak kaçak petrol ile ilgili olarak muhbir ve el koyanlara ikramiye ödenmesinde uyulacak usul ve esaslar düzenlendi.Yönetmeliğe göre, bir ihbar sonucunda kaçak petrolün sahipli yakalanması halinde, kaçak petrolün satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10’u tutarında ihbar edene, yüzde 10’u tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek.
Kaçak petrole ilişkin mahkumiyet hükmünün veya müsadere kararının kesinleşmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satışından, vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 15’i tutarında ihbar edene, yüzde 15’i tutarında kaçak petrolün yakalanması eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödenecek.
Yakalanan kaçak petrolün sahipli olmaması halinde, bu madde kapsamında ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ödenecek ikramiyeler ise yüzde elli eksik ödenecek.
ULUSAL MARKER UYGULAMASI OTURDU
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, 1 Ocak 2007 tarihinde başlayan ‘’Ulusal Marker’’ uygulamasının oturduğunu, bu yılın ikinci yarısında daha çok olumlu sonuçlar alacaklarını söyledi. Ulusal Marker uygulamasının başlamasıyla Ocak-Mayıs döneminde motorin satışının yüzde 15 oranında arttığını kaydeden Günay, ‘’Operasyon ve denetimler sürekli yapılıyor. Denetimler sonucunda piyasalarda iyileşme farkını görmek lazım. Ülkemizin kara suları çok geniş ve deniz ve kara sınırı çok uzun. Sınırın her noktasını kontrol etme imkanımız yok. Bu yüzden bir şekilde kaçak akaryakıt girer. Önemli olan, kaçak akaryakıt girmiş olsa bile o akaryakıta talebi ortadan kaldırmak. Ulusal Markerle bunu yaptık.’’
|