Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sabri Şener, dünyada yaşanan tabiî afetlerin artmasının sebebinin, küresel ısınma ve nükleer denemeler olduğunu savundu.
Prof. Dr. Şener, yaptığı açıklamada, 1900’lü yılların başında tabiî afetlerin sayısının 30’u geçmediğini, 2000’li yıllarda bu sayının 400’ü aştığına dikkati çekti. Deprem, sel ve taşkınlar, aşırı sıcaklıklar, orman yangınları, volkan patlamaları, hortum ve fırtınalar, böcek salgın zararların sayılarının 1960’dan sonra artmaya, 1980’den sonra ise hızlanmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Şener, küresel ısınmanın ve nükleer denemelerin tabiî afetleri artırdığının kabul edilmesinin gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Şener, tedbir alınmazsa iklim kuşakları, yerkürenin jeolojik geçmişinde olduğu gibi, ekvatordan kutuplara doğru yüzlerce kilometre kayıp, bunun sonucunda Türkiye’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da egemen olan sıcak iklim kuşağının etkisi altına girebileceğini söyledi.
İklim değişiminin en önemli göstergesinin yağış miktarındaki değişim, fırtına ve sellerin artması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şener, “Ülkemizde bunun örneklerini oldukça sık görüyoruz. Batı bölgelerimiz kuraklık çekerken, Artvin, Van ve Muş’ta sel ve su taşkınları yaşanıyor’’ dedi.
|