Maliye Bakanlığı, menkul kıymet araçlarında olduğu gibi, kira gelirlerinin de stopaj yoluyla vergilendirilmesi üzerinde duruyor. Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, başlatığı çalışmada, mevcut sistemde, kirada tek evi olanların genellikle kira geliri için beyanname vermediği, ev sayısı arttığında da beyanname düzenlense bile gerçek gelirin buraya yansıtılmadığını tesbit etti.
Genel Müdürlük’te, kira gelirlerinin hem daha basit vergilendirilmesi hem de buradaki vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi için, sistem değişikliğine gidilmesi görüşünü benimsedi. Bu çerçevede kira gelirleri için her yılın Mart ayında beyanname düzenlenmesi uygulamasından vazgeçilmesi, bunun yerine kira gelirlerinin de menkul kıymet araçlarında olduğu gibi stopaj yoluyla vergilendirilmesi gündeme geldi.
Düşünülen yeni modele göre, ev ya da işyerini kiraya verecekler, önce bankada söz konusu gayrimenkul için özel hesap açtıracaklar. Kiracılar da, kiraları her ay bu hesaba yatıracaklar. Bankalar ise aylık kira gelirinden yüzde 15 oranında stopaj keserek, bunu Hazineye aktaracaklar. Söz konusu işlem için önce Borçlar Kanunu’nda bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklikle, banka kanalıyla ödenmeyen kiralara ilişkin belgeler, ispat vesikası sayılmayacak. Böylece kira ödenmediğini belgeleme, kiracıyı tahliye gibi işlemler için kiranın bankaya ödenmesi zorunlu olacak. Aksi halde kiracılara yönelik hukuken hiçbir yapt
|