Yurdun özellikle batı kısımlarında yaz sıcakları hüküm sürerken Van’ın Bahçesaray ilçesinin merkezle bağlantısını sağlayan 46 kilometrelik karayolunda yer yer 10 metreyi bulan kar, karayolları ekipleri tarafından temizlenmeye başlandı.
Alınan bilgiye göre, Bitlis’in Hizan İlçesi üzerinden Bahçesaray’a giden yolun açılmasıyla, ilçe halkı rahat bir nefes aldı. Geçmiş yıllarda yaz döneminde, kışlık ihtiyaçlarını alarak stok yapan Bahçesaraylılar, Hizan-Bahçesaray karayolunun sürekli açık tutulmasıyla özellikle giysi ve yiyecek stoku yapmaktan vazgeçti.
Bahçesaraylıların kısa yoldan ulaşımlarını sağlamak amacıyla Karayolları ekipleri, Çatak-Bahçesaray yolunu da ulaşıma açma çalışmalarına başladı.
Bahçesaray’ın Van merkez ile bağlantısını sağlayan 46 kilometrelik karayolu çetin kış şartları sebebiyle geçmiş yıllarda bazen yılın 8 ayı ulaşıma kapalı kalıyordu.
Karla mücadele ekipleri tarafından 8 gün önce yol açma çalışmalarına başladığını belirten Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü 111. Şube Şefi Nejdet Keskin, Bahçesaray ilçesinin yollarının artık 365 gün açık olduğunu ve hiçbir engelin kalmadığını hatırlattı.
2 bin 900 rakımlı Karapet geçidi yakınlarında karla mücadele çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Keskin, şunları söyledi:
‘’Bitlis’in Hizan İlçesi üzerinden ilçeyle bağlantının sağlandığı yeni bir yol açıldı. Ancak karla kaplı bu yolun açılmasının nedeni ise ilçeye daha yakın olması ve yaz aylarında vatandaşların Van’a gitmek için bu yolu kullanmalarıdır.
Bu çalışmaları 5 personelle birlikte 1 dozer, 2 greyder ve 1 yükleyici kamyonla sürdürüyoruz. Yolun 26. kilometresini tamamladık. Önümüzde daha 20 kilometrelik bir yol var. Karın yoğunluğuna göre ekiplerimiz çalışmalarını devam ettiriyor. 10 gün içerisinde yolu tamamen kardan temizleyerek ulaşımı sağlamayı amaçlıyoruz.’’
Karla mücadele ekipleri, bölgedeki çığlar sebebiyle oluşan 3 ila 10 metre kar kalınlığı sebebiyle zaman zaman zorluk yaşadıklarını, bölgeden yaklaşık olarak 500 bin metreküp karın temizleneceğini belirttiler.
Ekipler, tamamen kardan kapalı bulunan yolu bulabilmek için kendilerince belirledikleri işaretlerle iz sürdürdüklerini ve bunun yıllara dayanan bir tecrübeden kaynaklandığını söylediler.
|