14 ülke ile aynı anda açılış törenleri yapılan, ‘’Akdeniz’de İslâm San’atını Keşfedin’’ isimli Sınırlar Ötesi Sanal Müze ve müzede bulunan eserlerin bulunduğu kitabın tanıtımı İngiltere Dışişleri Bakanlığında düzenlenen bir törenle yapıldı. Müze tanıtımlarının kapanış töreni olarak adlandırılan toplantıya, müzede eserleri bulunan 14 ülkenin temsilcileri ile basın mensupları katıldı.
Sınırlar Ötesi Müze için İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan törene Ticaret Bakanı Ian McCartney, British Müzesi Müdürü Neil McGregor, İskoçya Ulusal Müzesi’nden Ulrike Al- Khamis, Sınırlar Ötesi Müze’nin Kurucu Müdürü Eva Schubert konuşmacı olarak katıldı. Ürdün Prensesi Sumayyah ve Avrupa Komisyonu’nun Dışilişkilerden Sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ise toplantıya gelemediler, ancak video görüntüleri ile törene katıldı. Törende ilk olarak söz alan İngiltere Ticaret Bakanı Ian McCartney, bu sergide emeği bulunan bütün kişi ve kuruluşlara çok etkileyici ve ulaşılabilir olan bu müzeyi meydana getirebildikleri için teşekkür ederek, sanal ortamdaki İslâm Sanatı Müzesi’ne İngiltere’nin British Müzesi, Victoria ve Albert Müzesi, İskoçya Ulusal Müzesi ve Glasgow Müzesi’ndeki eserlerle katkıda bulunmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Ticaret Bakanı Mccartney, ayrıca, Avrupa ve Akdeniz uygarlıkları arasındaki tek bağın, sadece bu müzede olduğu gibi tarihi bağlar ile sınırlı olmadığını, her geçen gün, Avrupa Birliği ve komşuları arasındaki ilişkilerin güçlendiğini ifade etti. “Birbirimizden birşeyler öğrenebildiğimizde, hepimiz daha iyi olacağız” diyen McCartney, Time Dergisi tarafından İslâmın büyük Rock yıldızı olarak lanse edilen Sami Yusuf, dünyaca ünlü fotoğrafçı Peter Sanders ve ünlü şarkıcı Yusuf İslâm gibi, İngiltere’de İngiliz kültürel mirasına çok değerli katkıları bulunan 2 milyon Müslüman’ın yaşadığını söyledi.
Ticaret Bakanı McCartney’in ardından söz alan British Müzesi Müdürü MacGregor, son birkaç yılda Sınırlar ötesi müzenin oluşturulması sırasında yaşanan dostluklardan bahsederek, zaman zaman ülkeler ve hükümetler arasındaki ilişkilerin iyi veya kötü olabileceğini, ancak iki farklı toplum arasındaki dostluğun ve ilişkilerin bir şekilde mutlaka devam ettiğine söyleyerek, sanal müzenin bu anlamda da oldukça önemli olduğuna değindi.
Sanal müzenin kurucularından ve aynı zamanda, müzenin müdürü görevini üstlenen Eva Schubert, müze ile ilgili olarak son 10 yılda yapılan çalışmaları özetledi ve müzeyi ziyaret edecek olanların, internet sitesinde hangi imkânlara sahip olduklarına dair bilgi verdi. Schubert, www.discoverislamicart.org adresinden ücretsiz gezilebilen müzede, Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, Filistin, Suriye, İtalya, İspanya, Portekiz, İngiltere, Almanya ve İsveç’ten İslâmî san’at eserlerinin yer aldığını ve Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce olmak üzere, 8 farklı dilde yayınlandığını ifade etti.
İskoçya Ulusal Müzesi’nden Ulrike Al- Khamis ise, Sınırlar Ötesi Müze ve aynı ismi taşıyan kitap ile ilgili sayısal bilgilerden bahsetti. İslâmî San’at eserlerinin yer aldığı sanal müzeye, 14 farklı ülkeden 40 Müzenin katıldığını , 3 bölüm, 18 sanal sergi, 244 tarihsel yapı ile 603 san’at eserinin burada sergilenmekte olduğunu ifade etti.
Sanal İslâm Sanatı müzesinin ilk bölümünde Emeviler, Abbasiler, Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük Müslüman hanedanları, ikinci bölümde Figüratif Sanat, Hat Sanatı, Kadınların Rolü, Bitkisel ve Geometrik Bezeme gibi konular, üçüncü bölümde de Avrupa ile Müslüman Akdeniz tarihlerinin kesiştiği dönemle ilgili Haçlılar, Arap-Norman San’atı ve Osmanlı Topraklarında Batı Etkisi konuları yer alıyor.
|