Son yıllarda 300 bin Rus Müslüman oldu
Komünizmin yıkılmasından sonra, İslâma dönüşün hızla başladığı Rusya'da, İslâm son senelerde Rus basınının gündemini işgal etmiş bulunmakta.
İslamonline.org sitesinde yer alan habere göre, iki milyonu Moskova'da olmak üzere Rusya'da sayıları 25 milyona yükselen Müslüman nüfus, genel nüfusun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Rus asıllı vatandaşların da yaygın bir şekilde İslâma girmeleri ve İslâmın ikinci büyük din olması, Rusya'nın milliyetçi kimliğini tehdit eder gerekçesiyle bazı Rus milliyetçi çevreleri endişelendiriyor.
Bu konuda Moskova Doğu Araştırmaları Kurumunda Rus araştırmacı yazar Damir Hayrvitindov endişelerini şöyle dile getiriyor: “Problem, Rusya'ya yapılan göç ve Müslüman nüfustaki yüksek doğum oranının yanı sıra Rus asıllıların yaygın bir şekilde İslâm dinine girmeleridir. Müslümanlar sadece Moskova'da değil bütün Rusya'da ikinci büyük dini kütle oluşturdular. Son 500 yıldan bu yana Rusya'da İslâm dinine bu kadar ilgi duyulmamıştı.”
1993 senesine kadar başşehir Moskova'da bir cami, bütün Rusya'da ise 300 cami açık bulunurken, bugün bu sayı Moskova'da 20, bütün Rusya'da 6 binden fazla cami inşa edildi. (IINA: İslâm Haber Ajansı).
Yeni inşa edilen camilerden biri de Moskova Havaalanı dış hatlarla iç hatlar arasında yer alıyor. Caminin açılışı, bazı bakan, milletvekilleri, Moskova Belediye başkanı ve yabancı temsilcilerinin de katıldığı büyük bir törenle yapıldı.
Camiler bünyesinde din eğitimi veren İslâmî okullar da inşa edilerek Müslümanlara din eğitimi verilmekte.
Ayrıca Moskova'daki Din İşleri İdaresi, ülkede İslâm dinini anlatacak ve öğretecek din adamları yetiştirmek için İslâm ülkelerindeki üniversitelerde din bilimleriyle Arapça öğrenmek üzere öğrenci gönderiyor.
Öte taraftan Rusya İçişleri Bakanlığı Mısır Ezher Üniversitesine başvurarak, kültürel bir hizmet ve Müslüman Rusya vatandaşlarla iyi diyalog sağlamak amacıyla hadis istediği, Ezher Üniversitesinin de bu isteğe icabet ederek, Arapça ve Rusça olarak 70 bin adet hadis-i şerifi gönderdiği kaydedildi.
Asya ve Avrupa kıtalarına yayın yapan Rusya devlet televizyonunda, Kur’ân-ı Kerimin 114 suresini Rusça olarak geniş açıklamalarla tanıtıcı bir program yayınlandı. Al-Ahram gazetesinin haberine göre program, İslâm araştırmaları konusunda uzman ve Rus televizyonunda 'Bin bir gün' adlı İslâmî program sunucusu, Prof. Lionid Sukiyanin tarafından takdim edildi.
Prof. Sukiyan yaptığı açıklamada, Rusya'da az da olsa bazı kesimlerin İslâmiyeti yanlış tanıtarak, onun bir terör dini olduğu konusunda yayın yapmakta olduğunu belirterek Rus toplumuna İslâmiyetin hakikatlerini Kur'ân programlarıyla tanıtmak istediklerini söyledi.
Kur'ân dizisi programı yöneticisi Prof. Sukiyanı, açıklamasında, İslâm dininin Rusya, Kuzey Kafkasya ve Tataristan'a diğer dinlerden önce geldiğini ve İslâmiyetin Rusya ve dünya medeniyetinin temel dayanaklarından biri olduğunu, ancak geçmiş dönemde Rusya'da diğer dinler gibi baskılara ve şiddete maruz kaldığını belirterek bu gibi İslâmî programlarla İslâm dininin hakikatini tanıtmak suretiyle topluma hizmet verdiğini kaydetti.
Nisan 1994 yılında Moskova'da Kur'ân-ı Kerim sergisinin açılışına katılan Rusya kültür bakan yardımcısı Corkov, yaptığı konuşmada Rusya'nın, barışı emreden Kur'ân'a önem verdiğini ifade etmişti.
İMAN VALERİYA POROHOVA'NIN
İSLÂMA HİZMETİ
Ortodoks iken İslâmiyeti kabul eden ve Rus bilim çevrelerinde büyük prestij sahibi olan ve Rusya'nın önde gelen asil ailelerinden Porohova ailesine mensup İman Valeriya Porohova'nın, Kur'ân-ı Kerim'i Rusça'ya çevirmesinden sonra binlerce Rus aydının Müslüman olduğu bizzat Valeriya tarafından belirtildi.
“İslâmiyeti, bir Müslüman ile evlendiği için değil, evlendikten 10 yıl sonra Kur'ân-ı Kerim'i okuyunca kabul ettiğini ifade eden Valeriya, “İslâmiyet'e ulaşmak için Kur'ân'ı okumak yeterli. Kur'ân, öyle bir kitap ki beyniyle, mantığıyla okuyan her insan onu okuduğunda 'Elhamdülillah' der. Benim, bundan şüphem yok” diyor. Valeriya, Kazakistan'da katıldığı bir dizi konferansta şunları söyledi: “Rusya'da pek çok bilim adamı, İslâmiyeti kabul etti. Sokaktaki sade vatantaş ise ekmek derdinde. Onların din hakkında düşünmeye fırsatları yok. Fakat akıllı, analiz yapan insanlar arasında İslâmiyet hızla yayılıyor" dedi.
1975 yılında henüz öğrenci iken Suriyeli Muhammed Said El Rüşd ile evlenen Porohova Valeria 1985'te kocasıyla gittiği Şam'da Müslüman olmuş ve Kur'ân-ı Kerim'i Rusça'ya çevirmeye karar vermiş. Porohova'nın yaptığı Kur'ân-ı Kerim Rusça çevirisi 1997'de yayınlandı. Rus Sosyal Bilimler Akademisi üyesi Porohova, Almatı'daki önde gelen Kazak üniversitelerinde de konferanslar veriyor.
“Rus da dinsiz kalamaz, geri dönüp Hıristiyan da olamaz, olsa olsa mutlak küfrü kıran, hak ve hakikata dayanan, hüccet ve delile istinad eden, aklı ve kalbi ikna eden Kur'ân ile, müsalaha eder (barışır) veya ona tabi olabilir. O vakit 400 milyon (bugün 1.5 milyar) ehl-i Kur'ân'a kılıç çekemez' diyor Üstad Bediüzzaman, 1950'lerde yazdığı Emirdağ Lahikasında.
(Ahmet Altun, Su Dergisi, Nisan/Mayıs 2007)
|