Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Camilerimiz tanınmıyor

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Eskiden İstanbul’da camilere göre adres tarif edilirdi. Şimdi öyle bir şeyin varlığından kimsenin haberi yok. İstanbul’da kimse cami filan bilmiyor” dedi.

Soruları cevaplayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, müzeye gelenlerin çoğunlukla ne için geldiğini ve neyi göreceğini bilmediğini ifade ederek, dünyadaki bir çok müzenin ziyaretçi azalttığını ve Türkiye’de de bunun yapılması gerektiğini bildirdi. İstanbul’daki tarihi camilerin de büyük bir tahribat yaşadığını ve çevrelerinin binalarla kapatıldığını ifade eden Prof. Dr. Ortaylı, şunları kaydetti: “Camilerle vakıfların ilgilenmesi lazım. Hiçbir şeye dikkat etmiyorlar, umurlarında değil. Eskiden İstanbul’da camilere göre adres tarif edilirdi. Şimdi öyle bir şeyin varlığından kimsenin haberi yok. İstanbul’da kimse cami filan bilmiyor. Kilise de bilmiyor. Herkes Fener Lisesi’ni Patrikhane zannediyor.

Tepedeki kırmızı binayı Patrikhane diyorlar. Hem de okumuş, yazmış adamlar.... Onun için hiçbir şey değişmiyor.’’

Ortaylı, Topkapı Sarayı’nda son dönemde yapılan çalışmalara değinerek, ‘’Çok ciddî işler yapılıyor. Bütçesiz bir bakanlık olmasına rağmen Bakan bey (Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç) bu dönem çok cömert davranıyor’’ dedi.

Prof. Dr. Ortaylı, Topkapı Sarayı içindeki ve çevresindeki yapıların restore çalışmalarının devam ettiğini belirterek, sur içinde kalan bölümlerle ilgili çalışmaların da devam ettiğini bildirdi. Prof. Dr. İlber Ortaylı, ‘’Diğer taraftan da belediye bütün sur içinde kalan Sur-u Hümayun denilen bölgeleri tamir edecek. İki tane sergi hazırlığı yapılıyor. Bunlardan bir tanesi ‘Osmanlı Sarayı’nda Rusya’, ikincisi ‘Sırrı Alayı’, eğer vakit kalırsa üçüncü olarak da Harem’le ilgili bir olacak’’ diye konuştu.

REHBER EKSİKLİĞİ VAR

Ziyaretçilerin gezdirilmesiyle ilgili sorunlar da bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Ortaylı, “Maalesef konukların rehber eşliğinde gezmesi konusunda bir şey yapamıyoruz. Çünkü kadrolu rehberimiz yok. Gönüllü rehber teşkilâtını da kuramadım. Şimdiki projemiz sarayın bazı bölümlerinin rehbersiz gezdirilmesi.

Onun için de küçük yayınlar hazırlanması lâzım’’ dedi. Prof. Dr. Ortaylı, müzenin bazı bölümlerinin ziyarete kapalı olmasının da doğal olduğunu ifade ederek, dünyadaki hiçbir müzenin tamamının gezilemediğini ve burada da kapalı bölümlerin var olduğunu kaydetti. İlber Ortaylı, “Hırka-i Saadet bölümü, yani mukaddes emanetler bölümü tamirde şu an. Buranın gezilmesiyle ilgili bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ancak mukaddes emanetler bölümünün gezilmesiyle ilgili polisiye tedbir uygulayamayız. En fazla ihtar edebiliriz, o kadar. Bunu da görevliler yapabilir’’ şeklinde konuştu.

KUTSAL EMANETLERE YERLİ ZİYARETÇİ İLGİSİ

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, turizm şirketlerinin insanları harekete geçirmesiyle bütün dünyada müzelerin artık çok kalabalık hale geldiğini ve bu durumun Türkiye için de geçerli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, yerli ziyaretçilerin daha çok kutsal emanetlere ilgi gösterdiğini belirterek, yabancı ziyaretçilerin ise “fazla bir şey bilmeden geldiklerini’’ dile getirdi. Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müzeye gelen çoğu zaman ne için geldiğini, neye geldiğini, neyi göreceğini bilmiyor. Böyle bir problemimiz var. Bu sorun sadece bizde değil, bütün dünyada var. Bazı müzeler bu kadar adam alamaz artık. Kapasiteleri dar. Dünyadaki bir çok müze artık ziyaretçi sayısını azaltma yoluna gidiyor, kapatıyor kendini. Bizde de yapılması lâzım. Çünkü buraya bazen aynı anda 15 bin kişi giriyor. Bu kadar kalabalığı ağırlayamayız. Meselâ hırka-i saadette izdihamdan kenardaki bir çini vazoyu kırmışlar. Çok kıymetli değil ama bu kalabalıklar böyle sokulmaz her yere.’’

/ İSTANBUL

07.04.2007


 

ABD’de ‘Venedik ve İslâm’ sergisi açıldı

ABD’nin New York şehrinde ‘’Venedik ve İslâm Dünyası’’ sergisi açıldı. New York’un ünlü müzelerinden ‘’The Metropolitan Museum of Art’’da açılan sergide, Venedik ile İslâm dünyasının 828-1797 tarihleri arasındaki bin yıllık dönemdeki etkileşimi ve ilişkisi gözler önüne seriliyor.

Serginin temasının, Akdeniz kıyılarında ticarî, siyasî ve diplomatik bir merkez olan Venedik’in san'atsal ve kültürel açıdan İslâm dünyasından ve san'atından nasıl etkilendiğinin anlatılması olduğu belirtiliyor.

Sergide Venedik’in İslâm dünyasıyla doğrudan temasta bulunduğu bu dönemde, Doğu’dan aldığı ilham ve fikirleri kendi içinde özümseyip, geliştirip pek çok teknolojik, san'atsal ve entelektüel bilginin ve yeniliğin doğmasına yol açtığı vurgulanmak isteniyor.

Sergide Bellini gibi ünlü Venedikli ressamlar tarafından yapılan Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazıt ve Kanuni Sultan Süleyman tablolarının yanı sıra, Osmanlı ve İran minyatürleri, seramik, cam eserler ve halılar yer alıyor. Sergi 8 Temmuz’a kadar gezilebilecek.

/ NEW YORK

07.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004