İsrail’in Suudi Arabistan’ın himayesinde yapılacak bir barış konferansına katılmaya hazır olduğunu açıklayan Başbakanı Ehud Olmert, ülke içinde hem sağ, hem de soldan ağır eleştirilere maruz kaldı.
AB dönem başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeden sonra, Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından davet gelmesi halinde ılımlı Arap liderleriyle toplantı yapabileceğini açıklayan Olmert, siyasetçilerin kadar yorumcuların da eleştirilerinden nasibini aldı.
İsrail askeri radyosundaki haberde, “Olmert iç siyaset sahnesinde o kadar kötü durumda ki, bu davet ona biraz renk katar. Ne yazık ki, siyasî geleceği için Kral Abdullah’ın öncelikleri kendi önceliklerinin önünde geliyor” yorumunda bulunuldu.
Sol eğilimli Meretz partisinin 1993’te İsraillilerle Filistinliler arasındaki barış anlaşmasının mimarlarından olan lideri Yossi Beilin, “Olmert, boş sözlerin arkasına saklanacağına olayların üzerine gitse ve en azından Arap komşularımızla müzakere başlatsa daha iyi yapar” dedi.
Meretz’den milletvekili Avşalom Vilan, “Hamursuz Bayramından önce açıklamalarda bulunmak yetmez. Başbakana uluslar arası siyasetin gizli ve etkin temaslarla yürütüldüğünü hatırlatırım” dedi.
İsrailli Arap milletvekili Ahmed Tibi, “Arap liderler, Olmert’in bir halkla ilişkiler faaliyeti olmaktan öteye gidemeyecek bu teklifini kabul etmeyecek” derken, sağdaki ses tonu da bundan daha cesaretlendirici olmadı.
Yahudi yerleşimcilere yakınlığıyla tanınan Ulusal Dini Parti-Ulusal Birlik oluşumu milletvekili Zvi Haendel, Olmert’in “tamamen hayal dünyasında yaşamakla” suçladı.
Filistin tarafından ise Olmert’in Arap barış inisiyatifini kabul etmesini umdukları yönünde bir açıklama geldi.
Baş müzakereci Saeb Erakat, Suudi Arabistan tarafından ilk olarak Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 2002’de yapılan Arap Birliği zirvesinde ortaya atılan ve geçen hafta Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’daki zirvede aynen kabul edilen Arap barış inisiyatifine atıfta bulunarak, “Ehud Olmert’in yeni ufuklar açabilecek olan Arap inisiyatifini kabul edeceğini umarız” dedi.
Bu inisiyatifte olumlu unsurlar gördüğünü bildiren İsrail, meselâ Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını tanımaya yanaşmıyor.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz de, bugünkü açıklamasında, İsrail’in Hamas ve diğer örgütlerin Gazze Şeridi’nde güçlenmesine izin vermeyeceğini, topraklarına roket atılmasını engelleyeceğini söylemişti.
Hizbullah ile geçen yaz Lübnan’da açılan savaştaki başarısızlıklar yüzünden İsrail kamuoyu gözünde puan kaybeden Olmert’in işinin her geçen gün daha da zorlaştığı yorumları yapılıyor.
|