Toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 11,2’si tarımda çalışan Türkiye, fındık, incir, kayısı, kiraz, ayva ve nar üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor.
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından yapılan ‘’Türkiye’de Tarım’’ konulu araştırmaya göre, Türkiye içinde bulunduğu coğrafyada, sayılı birkaç ürün dışında bütün tarımsal ürünlerin yetiştirebildiği nadir ülkelerin başında geliyor. 160’ın üzerinde bitki familyası, 120’den fazla bitki cinsi, 9 binin üzerinde bitki türü ve yaklaşık 3 bin endemik bitkinin bulunduğu Türkiye, gerçekte 500 milyar dolar olan tarım potansiyelinin, yeterli ve sürekli tarımsal politikalarının olmaması nedeniyle oldukça azını kullanıyor.
Türkiye, yıllık ortalama üretimiyle fındık (350 bin ton), incir (275 bin ton), kayısı (320 bin ton), kiraz (245 bin ton), ayva (80 bin ton) ve narda (73 bin ton) dünyada ilk sırada bulunuyor. Yılda 650 bin tonluk üretimiyle nohutta, 1 milyon 750 bin tonla salatalıkta ve 4 milyon tonla karpuzda dünya ikincisi konumunda bulunan Türkiye, domates (8 milyon ton), mercimek (560 bin ton), patlıcan (970 bin ton) ve yeşil biberde (1 milyon 760 bin ton) üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye’nin, soğan ve zeytinde dördüncü, şeker pancarında beşinci, tütün, çay ve elmada altıncı, pamuk ve arpada yedinci, bademde sekizinci, buğday, çavdar ve greyfurtta dokuzuncu ve limonda onuncu olduğu belirtilen raporda, buna rağmen ciddi kazançlar sağlayan tohumluk üretiminde dışa bağımlılığın sürdüğü ve kaliteli üretimde istenilen seviyeye gelinemediği kaydediliyor.
|