|
|
|
Taha Yasin de asıldı |
Irak’ın idam edilen eski lideri Saddam Hüseyin’in yardımcısı Taha Yasin Ramazan, işgalin 4. yıldönümünde asıldı. Ramazan’ın avukatı Badie Aref, idamdan önce ailesini araması için Ramazan’a izin verildiğini açıkladı. Aref, idam sırasında Ramazan’ın sakin ve kendisine hakim olduğunu, ailesi ve arkadaşlarından kendisine dua etmelerini istediğini ve ölümden korkmadığını dile getirdiğini söyledi.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin bürosundan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, 148 kişinin öldüğü Duceyl dâvâsında suçlu bulunan Ramazan’ın yerel saatle 03.05’te idam edildiğini, infazın olaysız geçtiğini ve yasalara uygun olarak yapıldığını belirtti. Yetkili, idamda bazı kabine üyeleriyle, bir doktor, bir yargıç ve Ramazan’ın bir avukatının hazır bulunduğunu söyledi. Duceyl dâvâsı kararı üzerine devrik Irak lideri Saddam Hüseyin 30 Aralık 2006’da, üvey kardeşi ve eski istihbarat şefi Barzan İbrahim ile eski Devrim Mahkemesi Başkanı Hamid El Bender de 15 Ocak 2006’da idam edilmişti. Ramazan, idam edilen 4. üst düzey Baas rejimi yetkilisi oldu.
Musul’da 1938’e doğan Taha Yasin Ramazan 1956’da bir bankada memurken, henüz yasal olmadığı dönemde Baas Partisine katıldı. Partinin 1968 devriminden sonra pek çok bakanlık görevlerinde bulundu. 1970’de Baas Partisinin silâhlı kolu olan Halk Ordusunu kurdu.
|
/ BAĞDAT
21.03.2007
|
|
|
Irak savaşı sayfası kapanacak |
Amerikan halkından Irak için biraz daha sabırlı olmasını isteyen Bush’un siyasî rakipleri Demokratların önde gelen isimleri, 20 Mart 2003’te başlayan Irak savaşı sayfasını kapatma sözü verdiler. Kamuoyu yoklamalarında, 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinin favorileri arasında yer alan Hillary Clinton, savaşın yıldönümü dolayısıyla yaptığı değerlendirmede “Umarım Bush bu savaşı bitirir, ama üzülmeyin, o bitirmezse ben başkan olunca bitireceğim” diye konuştu.
ABD Başkanı George Bush’un siyasî rakipleri Demokratların önde gelen isimleri, 20 Mart 2003’te başlayan Irak Savaşı sayfasını kapatma sözü verdi. Kamuoyu yoklamalarında, 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinin favorileri arasında yer alan Hillary Clinton, savaşın yıldönümü dolayısıyla yaptığı bir değerlendirmede “Umarım Bush bu savaşı bitirir, ama üzülmeyin, o bitirmezse ben başkan olunca bitireceğim” dedi.
Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi de Amerikan halkının Bush’un Irak’ta sonu gelmeyen savaşla ilgili planına güveni kalmadığı belirttiği açıklamasında, Bush’un yanlış yaklaşımlarının seçilmiş Amerikalılar tarafından reddedildiğini, Kongre tarafından da reddedileceğini kaydetti.
Demokrat Parti Genel Başkanı Howard Dean de “Savaşın beşinci yılına girerken, Demokratlar Bush’a hesap ödetme ve Irak’taki yönelişi değiştirme sözü veriyor” ifadesini kullandı. Bush, yıl dönümü arefesinde önceki akşam yaptığı konuşmada, Amerikalılardan biraz daha sabır istemiş ve “bavulları toplayıp eve dönme vaktinin daha gelmediğini” söylemişti.
‘İşgal bitmeden barış olmaz’
Bu arada, Malezya Dışişleri Bakanı Syed Hamid Albar, “Yabancı işgal sona ermeden Irak’ta barış olmaz” dedi. İslam Konferansı Teşkilâtının (İKT) dönem başkanlığını yürüten Malezya’nın Dışişleri Bakanı, savaşın beşinci yılına girildiği bugün parlamentoda yaptığı konuşmada, “Yabancı işgal uzadıkça, Irak’ta barış olmayacak. Dolayısıyla ABD, birliklerini Irak’tan çekmelidir. Irak’taki iç sorunlar Iraklıların tarafından çözülmelidir” ifadesini kullandı.
İngilizler: İşgal yanlıştı
Öte yandan, BBC tarafından, Irak savaşının 4. yıldönümünde yapılan anket, İngiliz halkının 3’te 1’inin Irak savaşını haklı bulduğunu, İngilizlerin yüzde 60’ının ise savaşı bir hata olarak gördüğünü ortaya koydu. Halkın yüzde 29’unun 20 Mart 2003’te başlatılan savaşın haklı olduğunu düşünmesine rağmen, kendisini bugün daha çok güvende hissedenlerin oranının sadece yüzde 5 olduğuna dikkat çeken BBC, savaşın başlamasının üzerinden 4 yıl geçtikten sonra halkın yarısının da oy kullanırken, Irak savaşı konusunun çok büyük oranda etkili olduğunu söylediğini bildirdi.
Bu arada, Avustralya Başbakanı John Howard, Bağdat ziyareti dönüşünde, Irak’ta başarı konusunda “iyimser” olduğunu söyledi.
|
/ WASHINGTON
21.03.2007
|
|
|
Rusya’dan İran’a ültimatom |
New York Times gazetesi, Rusya’nın İran’a, “uranyum zenginleştirme programını askıya almadığı takdirde Buşehr nükleer tesisine yakıt sağlamayacağı” yolunda ültimatom verdiğini yazdı.
New York Times, adının açıklanmasını istemeyen Avrupalı, Amerikalı ve İranlı yetkililere dayanarak yayımladığı haberde, ültimatomun geçen hafta Moskova’da, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri İgor İvanov tarafından İran nükleer görüşmecilerinden Ali Huseyini Taş’a verdiğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığının henüz yorumda bulunmadığı haberde, bir üst düzey Avrupalı yetkilinin, “Bunu Ruslar tarafından alınmış çok önemli bir karar olarak görüyoruz. Bu, Ruslarla İran’ın nükleer programının tehlikeli olduğuna dair anlaşmazlığımızın bir taktik olduğunu gösteriyor. Aslında Ruslar nükleer bir İran istemiyor” sözlerine yer verildi. Rus yetkililer geçen ay, İran’ın gerekli ödemeleri yapmadığı için Buşehr liman şehrindeki reaktöre yakıt tesliminin geciktirildiğini açıklamıştı. BM Güvenlik Konseyinin, uranyum zenginleştirme programını askıya almayı reddettiği için İran’a yeni yaptırımlar uygulanması amacıyla bu hafta bir tasarıyı oylaması bekleniyor.
|
/ WASHİNGTON
21.03.2007
|
|
|
Esad'dan ‘gizli’ itirafı |
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye ve İsrail’in gizli görüşmeler yaptığına dair geçtiğimiz Ocak ayında ortaya atılan iddiaları doğruladı. İsrail ve Suriye arasında uluslar arası arabulucuların gidip geldiğini söyleyen Esad, bu arabulucuların her iki ülkenin barış hakkındaki görüşlerini birbirlerine ilettiğini söyledi.
Suudi Arabistan’ın El Cezire gazetesine konuşan Beşşar Esad, iki ülke arasındaki ilişkilerin resmî olmayan kanallar üzerinden kurulduğunu dile getirdi. Esad, bu kişilerin ise İsrail Dışişleri Bakanlığı’nda genel müdür olan Dr. Alon Liel ve Suriyeli-Amerikalı bir işadamı olan İbrahim Süleyman olduğunu belirtti. Esad, demecinde İbrahim Süleyman’ın çifte vatandaşlık sahibi olduğunu doğrularken, “Amerikalı ve Avrupalı yetkililer vardı. Araplar vardı diyemem; ancak Batı’da yaşayan ve çifte vatandaşlık sahibi Araplar vardı” dedi. Görüşmelerden herhangi somut bir netice alınamadığını belirten Beşşar Esad, bunun sebeplerinden biri olarak ise “İsrail hükümetinin, tarihindeki en zayıf hükümet olmasını” gösterdi. Esad, “Maalesef bölgedeki bütün barış görüşmelerinin merkezinde vizyonu olmayan bir Amerikancı yönetim ve bir ABD yönetimi var” diye ekledi. Suriye lideri, Ortadoğu barışının önündeki en büyük engelin de ABD olduğunu savundu. İsrail kamuoyunda Suriye ile barış sağlanmasına yönelik devam eden tartışmaların farkında olduğunu kaydeden Beşşar Esad, ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti. “Barış konusundaki görüşmeler son zamanlarda hızlandı; ancak henüz aktif değil. Konuşmaların harekete dönüşeceğini söylemek çok zor; ancak bu önümüzdeki günlerde bir karar bağlanmalı” dedi.
|
/ ŞAM
21.03.2007
|
|
|
Papadopulos’dan Talat’a çağrı |
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a, 8 Temmuz 2006 anlaşmasını, BM Genel Sekreterinin eski yardımcısı İbrahim Gambari’nin taraflara sunduğu mektuptaki öneriler ve temsilcilerin karşılıklı anlayışları temelinde hemen uygulama çağrısında bulundu.
Papadopulos, bugün yaptığı açıklamada, Talat’a, teknik komitelerin ve çalışma gruplarının bir araya gelmesinden bir hafta sonra buluşma teklifinde de bulundu. İki tarafın temsilcileri arasında olumlu gelişmeler olduğu belirtilen açıklamada, müzakerelerde ortaya çıkan sorunların başarıyla ele alındığı, teknik komite ve çalışma gruplarının oluşturulması konusunda ortak anlayışa varıldığı da kaydedildi. Papadopulos, Talat’a, “8 Temmuz anlaşmasını hemen hayata geçirme” çağrısı yaptı.
Bu arada, Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, Rum tarafının, teknik komitelerin çalışmalara başlaması konusunda yaptığı önerinin, önceki günkü Raşit Pertev-Tasos Conis görüşmesinde Türk tarafınca reddedildiğini söyledi. “Rum tarafının bu aşamada sorumluluk yüklenmek istemediğini” söyleyen Lillikas, “Türkiye üzerinde nüfuzu olan ülkenin müdahalesi ile çıkmazın aşılabileceğini umduğunu” söyledi.
Talat ve Papadopulos, Gambari huzurunda 8 Temmuz 2006’da Lefkoşa’daki ara bölgede yaptıkları görüşmede, kişilerin günlük hayatlarını etkileyen konuları görüşmek üzere teknik komitelerin kurulmasını, bununla paralel olarak Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konularda çalışma grupları oluşturulmasını kabul etmişti.
|
/ LEFKOŞA
21.03.2007
|
|
|
Irak, 153 haberciye mezar oldu |
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 4 yıllık işgal sırasında Irak’ta öldürülen 153 haberciyi andı.
Irak’ın ABD’nin başında bulunduğu müttefik devletlerce işgal edilmesinin üzerinden geçen dört yıllık süre içerisinde 153 gazeteci bu ülkede görev başında öldürüldü. Örgüte göre, öldürülen habercilerin yüzde 83’ü Iraklı. Bu ülkede 64 gazeteci kaçırıldı; bunlardan 17’si infaz edildi;11’inden hala haber alınamıyor. Mart 2003’ten beri yaşanan çatışmaları izlerken öldürülen 153 gazetecinin fotoğrafları örgütünün Paris’teki İnsan Hakları Meydanı’nda “Irak: Dört yılda 153 gazeteci öldürüldü. Peki bu Fransa’da olsaydı?” pankartı altında topluca sergilendi. Fransa ve dünya kamuoyunun duyarlılığını bu konuya çekmek amacıyla 16 Mart’ta gerçekleştirilen eylemde, Irak’taki bilançonun gazeteciler için her geçen ağırlaştığı vurgulandı. RSF, dünyanın habercilik için en tehlikeli bölgesi haline gelen Irak’ta hedef alınarak öldürülen 153 haberciden yüzde 83’ünün yine bu ülkenin vatandaşları olduğunu da açıkladı. RSF, Kuzey Irak’ta Bağdat’ta hiçbir habercinin güvende olmadığını, gazetecilerin çoğunlukla da evlerinden çıkarken veya bürolarında saldırıların hedefi olduklarını kaydetti.
|
/ PARİS
21.03.2007
|
|
|
İngiltere’de okullarda peçe yasaklandı |
İngiltere’de okullara Müslüman öğrencilerin peçe takmasına yasak getirme hakkı verildi. Eğitim Bakanlığı, okul yönetimlerinin güvenlik açısından mahzurlu görmeleri ya da eğitime mani olarak değerlendirmeleri halinde peçeyi yasaklayabileceklerini bildirdi.
Bakanlık sözcüsü, diğer dinî kıyafetlere ise mümkün mertebe hoşgörü gösterilmesini ve okullarda belli bir kıyafet politikası oluşturulması sırasında mahalli topluluklar ve öğrenci velileriyle istişarelerde bulunulmasını istedi. Karar, ülkedeki Müslüman toplum tarafından tepkiyle karşılandı. İslâmî İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mesud Shadjareh, kararı “şok edici” olarak nitelendirdi.
|
/ LONDRA
21.03.2007
|
|
|
İsrail’den Norveç’e tepki |
Filistin’de kurulan yeni ulusal birlik hükümetini tanıdığını ilk açıklayan ülke olan Norveç’in Dışişleri Bakan Yardımcısı Raymond Johansen, İsrail Dışişleri Bakanlığının kendisiyle yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini açıkladı.
İsrail’den telefonla AFP’ye demeç veren Johansen, oün için planlanan görüşmenin yapılmayacağının kendisine bildirildiğini söyledi. Norveç, yeni Filistin hükümetiyle siyasî ve ekonomik ilişkilerine yeniden başlayacağını açıklayan ilk ülke olmuş, Johansen de Filistin Başbakanı İsmail Haniye ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Gazze’de görüşen ilk Avrupalı yetkili olmuştu. Johansen, görüşmenin iptaliyle ilgili bir spekülasyon yapmayacağını da kaydetti. Johansen’in İsrail Dışişleri Bakanlığından Aron Abromoviç ile görüşmesi bekleniyordu. Norveçli yetkili, karara saygılı olduğunu da belirterek, “Ama elbette ki İsrail hükümetinin yeni Filistin hükümetiyle ilişkilerimizi normalleştirme tavrımızı paylaşmadığını biliyorum” ifadesini kullandı.
|
/ OSLO
21.03.2007
|
|
|
Bağdat’ta Kaide hastanesi bulundu |
Irak güvenlik güçlerinin, başşehir Bağdat’ın 40 kilometre güneyinde gerçekleştirdikleri operasyonlarda El Kaide örgütü tarafından kullanılan bir hastahane buldukları bildirildi.
Irak ordusundan yapılan açıklamada hastahanenin, El Kaide üyelerinin tedavisi için kullanıldığı belirtildi. Irak ordusundan bir açıklama yapan Tümgeneral Kasım El Musavi, hastanenin El Bavi bölgesindeki Selman Pak şehrinde bulunduğunu söyledi. Musavi, “El Kaide mensuplarının tedâvi edilmesi için kullanılan büyük bir hastane bulduk” dedi. Hastahanenin güvenlik güçleri tarafından bulunmadan önce boşaltıldığı belirtildi.
|
/ BAĞDAT
21.03.2007
|
|
|
|