Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı ve AKP Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül, ‘’Türkiye, kaynaklarının yüzde 25’ini israf ediyor, bunun yıllık maliyeti 100 milyar dolar civarında’’ dedi.
Prof. Dr. Akgül, Kahramanmaraş’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye için çok büyük boyutlarda ekonomik kayıplara sebeb olan israfın önlenmesi için tasarruf bilincinin gelişmesi gerektiğine dikkat çekti. Tasarruf bilincinin gelişmesi için eğitimin hayati öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Akgül, ‘’Gereksiz, amaçsız yere yapılan her iş israftır ve bundan kaçınılması gerekir. Tasarruf asla cimrilik değildir. Her türlü nimetten istifade etmek gerekir ama israftan kaçınmalıyız’’ diye konuştu.
Türkiye’nin, yapılan israf sebebiyle yıllık zararının 100 milyar dolarlara ulaşmasının dikkat çekici olduğunu ifade eden Akgül, şöyle konuştu: ‘’Baktığımız zaman, kaynaklarımızın yüzde 25’ini israf ediyoruz. Yani, 400 milyar dolarlık gayri safi milli hasılayı (GSMH) dikkate aldığımızda, bunun yüzde 25’i 100 milyar dolar yapıyor. Yani, yıllık 100 milyar dolarlık israfımız var. Buna paralel olarak baktığımız zaman, en az müsrif olan ülkeler arasında OECD’nin değerlendirmesine göre, Batı Avrupa ülkelerini görürüz. Bu ülkelerde, bilinçlenme çabası üst seviyede.
Enerji israfını onlar asla cimrilik olarak düşünmüyor. Ama, kaynağı etkin kullanmak gerekiyor. Türkiye’nin israf noktasında kötü durumda olduğunu ve kaynaklarının hiç de olumlu kullanmadığını görüyoruz. Kaynak israfının yüzde 25’lerde olması bunun en açık göstergesi. Global ısınmanın da temel kaynağı israftır. Bütün dünyada son son yıllarda etkisini gösteren küresel ısınmanın da temel sebebi israftır. Enerji israfıdır, kaynak israfıdır, temel kaynağı israftır.’’
|