Yakın Doğu Üniversitesinin, iki bini aşkın bilim adamını bir çatı altında buluşturan “Çevre: Yaşam ve sürdürülebilirlik” konulu uluslararası çevre konferansı dün yapılan açılış töreniyle başladı. Konferans, KKTC’ye yönelik tecridi delmesi açısından özel bir önem taşıyor.
Yakın Doğu Üniversitesi tarafından organize edilen “Uluslararası Çevre:
Yaşam ve Sürdürülebilirlik” konulu uluslararası çevre konferansı dün başladı.
Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in onursal başkanlığında çalışmaları yaklaşık iki yıldır devam eden ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş’un yönetiminde yürütülen, uluslararası çevre kongresi 19-24 Şubat 2007 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kampüsü’nde gereçekleştirilen konferansın açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, KKTC Başbakanı Ferdi Sabri Soyer, İslam Konferansı Teşkilatı Başkanı Prof Ekmeleddin İhsanoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurtekin, KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, İşadamı ve Deniztemiz Derneği Kurucusu Rahmi Koç ve bir çok bilimadamı ile diplomat katıldı.
YDÜ Rektör yardımcısı Hüseyin Gökçekuş açılışta yaptığı konuşmada, bilimin sınır tanımadığını ve çevre sorununun ülke sınırlarıyla sınırlandırılamayacağının altını çizdi.
KKTC Cumhurbaşkanı M. Ali Talat da çevrenin, bölen değil birleştiren bir konu olduğunu ifade ederek KKTC’nin bir izolasyon altında olduğunu belirtti. Talat, “Bizimle kuş gribi gibi önemli bir konuda bile işbirliğine yanaşmayan Rum tarafına bu konferans önemli bir mesaj olacaktır” dedi.
Talat, çevre sorunlarının ancak işbirliği ile çözülebileceğinin altını çizerek, “Biz uluslararası topluluk ile birlikte hareket etmek istiyoruz. Bu konferans bize uluslararası toplum, bilim dünyası ve insanlık ile buluşma imkanı sağlayacaktır” diye konuştu.
İslâm Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsanoğlu ise İslam ülkelerine Kıbrıs üniversitelerine destek vermeleri ve birlikte hareket etmeleri mesajını iletti. İhsanoğlu’na Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr Suat Günsel tarafından bir de plaket takdim edildi.
KKTC Başbakanı Ferdi Sabri Soyer de KKTC’nin siyasi ve ekonomik olarak izole edilmesine rağmen bu konferans ile yeryüzüne karşı sorumluluklarını yerine getirdiğine dikkati çekti ve şunları söyledi:
“Biz dünyayla barış içinde kendi ulusal ve toplumsal kimliğimiz ve dinamizmimizle dünyayla buluşmak istiyoruz. Rum tarafı bizimle kuş gribi konusunda bile işbirliği yapmazken biz adayı siyaseten ve barış ve demokrasi havasında geliştirmek amacındayız.”
KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Asım Vehbi, KKTC’nin çevre konularında kirlenmeye hiç yol açmamasına karşın kirlenmeden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu söyledi ve çevre konularında AB standartlarını yakalamayı amaçladıklarını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından bir piyano resitali ile açılış töreni sona erdi ve 2000’e yakın bilimadamının katılacağı ve 24 Şubat’a dek sürecek tebliğ sunumlarına geçildi.
108 ülkeden katılım var
Yaklaşık 1.2 milyon dolara mal olan “Uluslararası Çevre: Yaşam ve Sürdürülebilirlik” konulu uluslararası çevre konferansta çevre, 21 ana başlık altında irdelenecek.
99 ülkeden bin 400 bildirinin sunulacağı konferansla ilgili çalışmalar, 3’ü Nobel ödüllü ve dünyanın en saygın çevre yayınlarının yönetiminde yer alan 110 kişilik uluslararası bilim kurulu ile çevreyle ilgili kurum ve kuruluşların başında yer alan 72 kişilik uluslararası danışma kurulu gözetiminde yürütülüyor.
99 ülkenin faal olarak katılacağı çevre konferansına ayrıca, uluslararası danışman ve bilim adamının katkıları ile katılımcı ülke sayısı 108’e çıktı.
|