MAZLUMDER İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen “Afrika” başlıklı seminerde konuşan İHH Genel Sekreteri Murat Yılmaz, Afrika’nın içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için özgüven ve eğitime ihtiyaç olduğunu vurguladı.
MAZLUMDER İstanbul Şubesi’nde önceki gün “Afrika” başlıklı bir seminer gerçekleştirildi. Toplantının konuşmacılarından, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu Genel Sekreteri Yıldız Önen geçtiğimiz ay Kenya’da yapılan Dünya Sosyal Forumu ve Kenya hakkında bilgi verdi. Afrika’da yaşanan açlık ve yoksulluğun diğer yerlerden çok daha fazla olduğunu vurgulayan Önen, “Hindistan’da, Diyarbakır’da da fakirler gördüm ama Afrika’daki yoksulluk bambaşka. Oradaki durumu görünce insan olmaktan utanıyor insan” dedi.
Afrika kıtasının sahip olduğu kaynaklar yüzünden yüzyıllarca sömürüldüğünü söyleyen Önen, Somali’ye yapılan saldırıları da bu sömürünün ve Amerika’nın savaşı yaygınlaştırmasının bir parçası olarak görmek gerektiğini vurguladı. Batılıların Afrika’ya ırkçı bir anlayışla baktıklarını ifade eden İHH Genel Sekreteri Murat Yılmaz da, “Yeni bir sömürgecilik sözkonusu. 20. yüzyıl başlarında Afrika’da bir-iki milyon Hıristiyan vardı, şimdi ise üç yüz elli milyon Hıristiyan var. Devlet politikası olarak devam ediyor misyonerlik çalışmaları. Amerika’nın 182 bin misyoneri var Afrika’da. Bu misyonerlik çalışmaları altında yeni sömürgecilik süreci var” dedi. Afrika genelinde okuma-yazma oranının yüzde 20’lere varmadığını, Afrikalıların cahil bırakıldığını anlatan Yılmaz, sınırları batılılar tarafından çizilen Afrika’daki okutulan tarih kitaplarının da batılılar tarafından yazıldığına dikkat çekti. 1960-70’lerde Afrikalılar arasında onlarca savaşın yaşandığı fakat bu savaşların hiçbirinin sınır değişikliğiyle sonuçlanmadığını söyleyen Yılmaz, kıta insanının bütün paralarının da silah alımına gittiğini vurguladı. “En zengin uranyum yataklarına sahip Nijer’de insanlar açlıktan yaprak ve ot yiyor. Ülkenin uranyumunu ise Fransa çıkarıyor. Elde edilen gelirin çok küçük bir miktarı ülkeyi yöneten kabileye geri dönüyor” diyen Yılmaz, kıtada ciddi bir kuşatılmışlığın olduğunu ifade etti. Yılmaz, Afrika insanının öncelikle özgüvene ihtiyacı olduğunu anlattığı konuşmasında, kıtanın bulunduğu durumdan çıkabilmesi için bir diğer önemli unsurun da eğitim olduğunu belirtti.
|