27 ülkede yapılan bir araştırma, insanların çoğunun, Batı dünyasıyla Müslüman dünyası arasındaki gerginliklerin, dinî veya kültürel uyuşmazlıklardan ziyade siyasî anlaşmazlıklardan kaynaklandığını düşündüğünü gösterdi.
İngiliz Yayın Kurumu BBC için 27 ülkede 28 bin 369 kişi arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre halkların yüzde 52’si, Batı dünyasıyla İslâm dünyası arasında başgösteren gerilimlerin siyasî nitelikli olduğuna inanıyor. Bu ülkelerde halkların sadece yüzde 29’u, kültürel veya dinî farklılıkları gerginlik sebebi olarak görüyor.
Yoklamaya göre ayrıca, 27 ülkede halkın ortalama yüzde 58’i, anlaşmazlık durumlarından hoşgörüden yoksun azınlıkları sorumlu tutuyor. Bu görüş, 25 ülkede çoğunluğun da inanışı olarak ortaya çıktı.
SAVAŞ ÇIKMAZ
Kamuoyu araştırması, insanların yüzde 56’sının 2 dünya arasında uzlaşma zemini bulunabileceğini düşündüklerini ortaya koydu. Yüzde 28’lik kesim ise Batı ile İslâm dünyası arasında savaş çıkma ihtimali olduğunu düşünüyor.
İyimser düşünenler, yüzde 78’le en fazla İtalya’da bulunuyor. Bu oran, İngiltere’de yüzde 77, Kanada’da yüzde 73, Meksika’da yüzde 70, Fransa’da ise yüzde 69 olarak belirlendi.
Endonezya ise, Müslüman ülkeler arasında, çoğunluğun Batı ile savaş ihtimalinin var olduğuna inandığı tek ülke oldu. Araştırma, 3 Kasım-29 Ocak arasında GlobeScan enstitüsü ve Program on International Policiy Attitudes (PIPA) tarafından yürütüldü.
|