|
|
|
Çatışmaya hayır |
27 ülkede yapılan bir araştırma, insanların çoğunun, Batı dünyasıyla Müslüman dünyası arasındaki gerginliklerin, dinî veya kültürel uyuşmazlıklardan ziyade siyasî anlaşmazlıklardan kaynaklandığını düşündüğünü gösterdi.
İngiliz Yayın Kurumu BBC için 27 ülkede 28 bin 369 kişi arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre halkların yüzde 52’si, Batı dünyasıyla İslâm dünyası arasında başgösteren gerilimlerin siyasî nitelikli olduğuna inanıyor. Bu ülkelerde halkların sadece yüzde 29’u, kültürel veya dinî farklılıkları gerginlik sebebi olarak görüyor.
Yoklamaya göre ayrıca, 27 ülkede halkın ortalama yüzde 58’i, anlaşmazlık durumlarından hoşgörüden yoksun azınlıkları sorumlu tutuyor. Bu görüş, 25 ülkede çoğunluğun da inanışı olarak ortaya çıktı.
SAVAŞ ÇIKMAZ
Kamuoyu araştırması, insanların yüzde 56’sının 2 dünya arasında uzlaşma zemini bulunabileceğini düşündüklerini ortaya koydu. Yüzde 28’lik kesim ise Batı ile İslâm dünyası arasında savaş çıkma ihtimali olduğunu düşünüyor.
İyimser düşünenler, yüzde 78’le en fazla İtalya’da bulunuyor. Bu oran, İngiltere’de yüzde 77, Kanada’da yüzde 73, Meksika’da yüzde 70, Fransa’da ise yüzde 69 olarak belirlendi.
Endonezya ise, Müslüman ülkeler arasında, çoğunluğun Batı ile savaş ihtimalinin var olduğuna inandığı tek ülke oldu. Araştırma, 3 Kasım-29 Ocak arasında GlobeScan enstitüsü ve Program on International Policiy Attitudes (PIPA) tarafından yürütüldü.
|
/ LONDRA
20.02.2007
|
|
|
Barış treninde patlama |
Hindistan’da bir trende meydana gelen ve en az 66 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın ardından Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, saldırının Hindistan ile Pakistan arasındaki barış sürecini durdurmayacağını açıkladı.
Saldırıyı kınayan Müşerref, yaptığı yazılı açıklamada, “Haklı bir gerekçesi olmayan bu tür terör eylemleri iki ülke arasında kalıcı barış için ortak hedefimize ulaşmaktaki kararlılığımızı pekiştirmekten başka bir şeye yol açmayacaktır” ifadesini kullandı.
İki ülke arasında barış sürecini sabote etme peşindekilerin amaçlarına ulaşmalarına izin verilmeyeceğini kaydeden Müşerref, iki ülkenin yetkililerinin, “bölgede kalıcı barışa ulaşmak ve anlaşmazlıkları gidermek için bir çözüm bulma arayışında kararlı bir biçimde ileriye gitmelerinin” önemine vurgu yaptı.
Müşerref, kazada hayatını kaybedenler için büyük üzüntü duyduğunu da belirterek, Hintli yetkililere, bu saldırının sorumlularının bulunup adalete teslim edilmeleri için bütün önlemlerin alınması çağrısında bulundu.
Pakistan Dışişleri Bakanı Hurşid Kasuri de saldırıyı kınadığını belirten bir açıklama yaptı ve saldırının 20-23 Şubat arasında Hindistan’a yapacağı ziyareti etkilemeyeceğini kaydetti. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’den aldığı yolcuları, Pakistan sınırına kadar götüren trendeki patlama ve ardından çıkan yangında 66 kişi ölmüştü. Ölenlerin çoğunun Pakistanlı olduğu sanılıyor.
Öte yandan, Hindistan Basın Tröstü adlı haber ajansının haberinde, Samjuta Express trenindeki yangının, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin 80 kilometre kuzeyinde yer alan Divana tren istasyonu yakınındayken başladığı belirtildi. Haberde, Yeni Delhi ile Pakistan sınırındaki son tren istasyonu olan Atari arasında sefer yapan trenin iki vagonundaki yangının patlama sonucu çıktığı kaydedildi.
Olaydan sonra yapılan açıklamada, trenin başka bir bölümünde iki valiz içine yerleştirilmiş patlayıcılar bulunduğu belirtilerek, sabotaj ihtimali üzerine durulduğu vurgulandı.
|
/ İSLAMABAD
20.02.2007
|
|
|
İsrail’e bir uyarı da ABD’den |
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Haremüşşerif’teki tepki toplayan hafriyat çalışmalarıyla ilgili kaygılarını İsrail’e ilettiklerini söyledi. Rice, “Bazı güvenlik endişeleri mevcut, ama aynı zamanda hafriyatla bazı hatların geçilmemesi gerektiğiyle ilgili çok haklı kaygılar da mevcut” dedi.
Kudüs’te İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Mahmud Abbas ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, iki liderin barışa olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiklerini söyledi.
Rice, iki liderin de iki devletli çözüme olan bağlılıklarını yinelediklerini ve şiddet ile terörden bir Filistin devletinin ortaya çıkamayacağı konusunda anlaştıklarını belirtti. Rice, iki liderin de Kasım ayında varılan ateşkes anlaşmasına uyulması konusunda çağrıda bulunduklarını aktardı.
Ehud Olmert ve Mahmud Abbas ile 2 saate yakın süren görüşmesinin sona ermesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, iki liderin aynı zamanda ABD destekli Yol Haritası barış planı olmak üzere önceki anlaşmaların kabulü konusunda da anlaştıklarını ifade etti.
Ehud Olmert ve Mahmud Abbas’ın yakın zamanda yeniden bir araya gelme konusunda anlaştığını dile getiren Rice, iki liderin aynı zamanda Filistin’de ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda da görüştüklerini aktardı. Rice, görüşmede kurulacak hükümetin şiddetten vazgeçmesi, İsrail’i tanıması ve önceki anlaşmaları kabul etmesi gerektiğinin vurgulandığını dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Rice, görüşmede iki liderin ayrıca barışın sağlanması konusunda engellerin aşılması ve uluslar arası desteğin sağlanması ve bu yöndeki çabaların kolaylaştırılması için, Amerikan liderliği ve katılımını istediklerini dile getirdiğini kaydetti. Rice, kısa bir süre sonra bölgeye yeniden geleceğini ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Rice: Abbas
ve Olmert yeniden görüşecek
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Haremüşşerif’teki tartışma yaratan hafriyat çalışmalarıyla ilgili kaygılarını İsrail’e ilettiklerini söyledi. Filistin gazetesi El Ayyam’a mülâkat veren Rice, Haremüşşerif’teki çalışmaların güvenlik endişeleri çıkarıdğını belirterek, şunları kaydetti: “Bu konudaki kaygılarımızı İsrail’e ilettik, bu çalışmaların ilgili bütün tarafların onayıyla sürdürülmesi gerektiği hususunda bir anlaşma olduğunu düşünüyorum. Bazı güvenlik endişeleri mevcut, ama aynı zamanda hafriyatla bazı hatların geçilmemesi gerektiğiyle ilgili çok haklı kaygılar da mevcut.” İsrail Tarihi Eserler İdaresinin, yayalara Haremüşşerif’e çıkan bir rampa yapmak için Magrib Kapısı yakınında başlattığı hafriyat çalışmaları, pek çok Arap ülkesinin tepkisine yol açmıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Haremüşşerif’teki El Aksa Camisine verilecek herhangi bir hasarın, Filistinli grupların, Gazze Şeridi’nde İsrail’le yapılan ateşkesten vazgeçmesine yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.
|
/ KUDÜS
20.02.2007
|
|
|
Guantanamo mağduru Uygurlar vatansız da kaldı |
ABD’nin 11 Eylül 2001’den sonra terörle mücadele yöntemleri neticesinde, Uygur Türklerinden 18 kişinin yaşadığı dram İtalya’daki Corriere della Sera gazetesine haber oldu.
Gazetede, “Kandahar’dan Tiran’a: Guantanamo’daki Uygurlar yurtsuz kaldılar” başlığıyla yayımlanan habere göre, Guantanamo’daki tutukluluk, Uygur Türklerinin suçsuz olmalarına karşın dün hiçbir ülkeden sığınma hakkı alamaz duruma gelmelerini de beraberinde getirdi. Haberde, 2006 ortalarından beri Tiran’da BM’ye ait bir mülteci kampında tutulan 5 Uygur Türkünün, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı ülkelere sığınma başvuruları hep olumsuz sonuçlandı. Corriere della Sera’nın haberine göre, 18 Uygur Türkünün, daha güzel bir gelecek umuduyla 2001 yılında Doğu Türkistan’dan kaçışları tam bir trajediyle sonuçlandı. Uygurların, Guantanamo’da tutuklu kalmalarını da içeren dram, şöyle gelişti: “Uygur Türklerinden 18 kişi, 2002 yılında Kandahar’da Pakistan yetkilileri tarafından tutuklanarak, 5000 dolar karşılığında, ‘terörist’ oldukları iddiasıyla ABD’ye teslim edildi. ABD askerlerinin, Guantanamo’ya sevk ettikleri Uygurların, oradaki tutuklulukları ve sorguları neticesinde suçsuz oldukları anlaşıldı. Çin Halk Cumhuriyeti tarafından fişlendikleri için ülkelerine dönemeyen Uygur Türkleri, hiçbir ülkeden siyasî sığınma da elde edemez duruma düştü.”
|
/ ROMA
20.02.2007
|
|
|
Koçaryan eski teklifini yineledi |
Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, sözde Ermeni soykırımının araştırılması için Türkiye ve Ermenistan hükümetleri arasında bir komisyonun kurulması talebini yineledi.
Fransa’daki “Ermenistan Yılı” faaliyetlerinin başlaması dolayısıyla Paris’e gelen Koçaryan, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, Türk hükümetinin tarihçilerden ve bilim adamlarından oluşan ortak bir komisyon kurulmasına ilişkin önerisine karşı çıkarak, bunun yerine, iki ülke hükümetleri arasında kurulacak ortak komisyon fikrini benimsediklerini söyledi.
Türkiye ile ön şartsız diplomatik ilişki kurmaya hazır olduklarını belirten Koçaryan, “İkili ilişkilerin normalleşmesi tarihçilerin sorumluluğu değil, hükümetlerin sorumluluğu. Bu yüzden, Türkiye ile ön şartsız diplomatik ilişki kurmaya hazırız” dedi. Koçaryan’ın bugün Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile bir araya gelmesi bekleniyor.
|
/ PARİS
20.02.2007
|
|
|
Kosova’ya karşı Sırbistan’a AB üyeliği |
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Avrupa Birliği’nin (AB) Kosova’nın nihaî statüsüne ilişkin BM planını kabul etmesi halinde Sırbistan’a üyelik fırsatı sunması gerektiğini söyledi.
Avusturya’da yayınlanan Die Presse gazetesine açıklamalarda bulunan Bildt, AB’nin bu yönde Belgrad yönetimine net bir mesaj vermesi gerektiğini ifade ederek, bunun karşılığında Sırbistan’ın BM planını kabul edebileceğini söyledi. “Sırbistan’a Avrupa seçeneğini sunmazsak, ülkenin milliyetçilik batağına saplanması riskini canlı tutmuş oluruz” diyen Bildt, “Ve Sırbistan, Kosova konusunda bir çözümü bloke edebilir” ifadelerini kullandı. BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, söz konusu planın nihai müzakeresi için Çarşamba günü Viyana’da Sırp ve Kosovalı yetkililerle bir araya geleceğini söyledi.
|
/ VİYANA
20.02.2007
|
|
|
Ramadi’de intihar saldırısı |
Irak’ın Ramadi şehrinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 11 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.
Polisin verdiği bilgiye göre, saldırılar, Anbar’daki hükümet destekli El Kaide militanlarıyla mücadele kampanyasına öncülük eden bir aşiret liderinin evine yapıldı. İlk saldırı aşiret lideri Abdülsettar Ebu Rişa’nın evinin önünde düzenlenirken, ikinci saldırıda intihar komandosu aracı eve sürerek bombaları patlattı. Ramadi’deki saldırılarda ölenlerin 6’sının polis, 5’inin sivil olduğu bildirildi.
|
/ RAMADİ
20.02.2007
|
|
|
Zahedan bombacısı idam edildi |
İran’ın güneydoğusundaki Zahedan şehrinde geçen hafta meydana gelen patlamaların sorumlularından biri olay yerinde idam edildi.
Resmi haber ajansı İRNA’nın bildirdiğine göre, Zahedan devrim mahkemesi, Sistan-Belucistan eyaletinin başşehri Zahedan’da geçen hafta meydana gelen bombalı saldırılarla ilişkisi olduğu gerekçesiyle Nasrullah Şenbezehi’yi idama mahkûm etti. Bombalı saldırı sorumlusu Şenbezehi, bugün Zahedan’da, Devrim Muhafızlarının otobüsüne bombalı saldırının yapıldığı yerde, halkın gözü önünde idam edildi. Zahedan’da, geçen Çarşamba, içinde Devrim Muhafızlarının bulunduğu bir otobüse bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 11 kişi ölmüştü.
|
/ TAHRAN
20.02.2007
|
|
|
Kadınlara özel otobüs seferi |
Endonezya’da bir şirket, sadece kadınların binebileceği otobüs seferleri başlattı. Bunun ülkede bir ilk olduğu bildirildi.
5 otobüste yapılacak uygulamanın Sumatra adasında Riau eyaletinin başşehri Pekanbaru’da başlayacağı kaydedildi.
PT Riau Kencana Madani şirketi, kadınların daha güvenli seyahat etmeleri için bu yola başvurduklarını ifade etti. Şirket yöneticisi Deddy Mizward, otobüslere sadece kadınlar alınırken otobüslerin şimdilik erkek şoförler tarafından kullanılacağını söyledi.
|
/ CAKARTA
20.02.2007
|
|
|
|