9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Yeşilay Genel Başkanı Mustafa Necati Özfatura, “Sigarayı hayatımızdan çıkarmak için bugün önemli bir gün. Gelin sigaranın esiri olmayın” dedi.
Günde 1 paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg. is ve katran birikimi olduğunu belirten Yeşilay Genel Başkanı M. Necati Özfatura, “Sigaranın sayısız zararlarını bilen akıllı kişinin ilk işi şüphesiz bunu bırakma çabasına girmesidir. O halde yapılacak işleri şöylece sıralayabiliriz: Kesin karar veriniz. Ve bu işte iradenizi sonuna kadar kullanmayı göze alınız. Sigarayı birden bırakınız. Zîrâ deneyler birden bırakanların daha başarılı olduğunu göstermiştir. Bu halde ilk iş sigara içen arkadaş ve çevrelerden kesin olarak uzaklaşınız. Size sigarayı hatırlatan her şeyi hayatınızdan uzaklaştırınız. Sizde sigara arzusu uyandıran yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. Bilhassa sigara arzusu şiddetlenince bir bardak su içiniz. Plânlı, ölçülü ve faal bir hayat çizgisini benimseyiniz. Sizi strese sokacak konulardan ve tartışmalardan uzak durunuz. Boş zamanlarınızda sportif faaliyetlere hiç olmazsa uygun yürüyüşlere iltifat ediniz. Mümkünse birkaç arkadaşla grup halinde bırakınız ve bu savaşta mistik ve manevi duygularınızı da devreye sokunuz” açıklamasında bulundu.
Alkole yatkınlığı arttırıyor
Vatandaşları sigarasız bir hayata dâvet eden Yeşilay Genel Başkanı Özfatura açıklamasında şunlara değindi: “Şu gerçeği de unutmayalım: Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır. Aslında sigarayı ilk içen genelde haz almaz, ancak ısrarla kullandığında bir süre sonra zevk duyar. Bazıları sadece meraktan sigaraya başlar, içmekle büyüdüklerini ve havalı olduklarını zannederler. Derken, ardından bağımlılık gelir. Çocuğunun sigaraya başlamasını istemeyen anne-babanın başta kendisinin kullanmaması gerekir. Elindeki sigarayla oğluna nasihat eden babanın etkisinin ne derece olacağına siz karar verin.”
Erken ölümün sebebi
Sigaranın, erken ölüm ve hastalıkların önlenebilir en önemli sebebini oluşturduğunu ifade eden Özfatura; “Bu alışkanlık milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının sakat kalmasına yol açmaktadır. Sigara büyük ölçüde vücudu etkilemekte ve pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Bu hastalıklar arasında sigarayla ilişkisi net olarak belirlenmiş olanları şöyle sıralayabiliriz: Kanser, Kalp-Damar Sistemi hastalıkları, Solunum Sistemi hastalıkları, Sindirim Sistemi hastalıkları... Beyin tümörlerinin % 99’u, beyin kanamalarının % 85’i, akciğer kanserlerinin % 90’ı, gırtlak kanserlerinin % 99’u sigara kaynaklıdır. Sigaranın sebep olduğu ölümler, diğer uyuşturucularınkinden 13 kat fazladır. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır” şeklinde konuştu. nYeni Asya
|