Fırat Üniversitesi (FÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, bir ülkenin su zengini ülke olarak adlandırılması için kişi başına yıllık kullanılabilir su miktarının 10 bin metreküp ve daha üzerinde olması gerektiğini, Türkiye’de ise bu miktarın 1400 metre küp civarında olduğunu söyledi.
Bingöl, 20 yıl içerisinde kullanılan suya olan ihtiyacın yaklaşık yüzde 40 oranında artacağını belirtti.
Gelişmiş ülkelerde kullanılan toplam suyun yüzde 40’nın tarımda, 18’nin evlerde, 62’nin ise sanayide kullanıldığını ifade eden Bingöl, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranların tarımda yüzde 80, evlerde 9, sanayide ise yüzde 11’nin kullanıldığını söyledi.
Kişi başına kullanılan günlük su miktarının Kuzey Amerika ve Japonya’da 350, Avrupa’da 200, Türkiye’de 111, Afrika sahrasında ise 10 ila 20 litre arasında değiştiğini ifade etti. Bingöl, şöyle konuştu: "Bir ülkede kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1700 metre küpten az ise bu ülke su eksikliği, bin metre küpten az ise su fakiri ülke olarak kabul edilmektedir. Bir ülkenin su zengini olarak adlandırılması için kişi başına yıllık kullanılabilir suyun 10 bin metreküp ve daha üzeri olması, 1700 metre küpten fazla suya sahip ülkeler ise yeterli su varlığı olan ülkeler olarak kabul edilmektedir. DSİ verilerine göre ülkemizde kişi başına düşen kullanılabilir yıllık su miktarı 1400 metreküp civarındadır. Bu duruma göre ülkemiz su stresi olan bir ülkedir.“
|