Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Sesli kütüphane, görme engellilerin gözü oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, görme engellilerin de kütüphane hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak amacıyla başlattığı “Sesli Kütüphane Projesi” kapsamında Adana’da açılan kütüphane, 2006 yılında 2 bin 500 görme engellinin gözü oldu.

2006 yılının başında Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açılışı yapılan Görme Engelliler Çağdaş İl Halk Kütüphanesi, görme engellilerin dünyaya açılan penceresi oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görme engellilere yönelik başlattığı “Sesli Kütüphane Projesi” kapsamında Adana’ya da 2006 yılında kütüphane açıldığını söyledi. Yılmaz, Gazipaşa Caddesi’ndeki Görme Engelliler Çağdaş İl Halk Kütüphanesi bünyesinde son teknoloji kullanılarak oluşturulan “Sesli Kütüphane”nin, görme engelli vatandaşlara bir başkasına ihtiyaç duymadan kitap okuma (dinleme) ve araştırma yapma imkânı sağladığını ifade ederek, “Kütüphane bünyesinde son teknoloji kullanılarak oluşturulan ‘Sesli Kütüphane’, görme engelli vatandaşlara bir başkasına ihtiyaç duymadan kitap okuma ve araştırma yapma imkânı sağlıyor. Özellikle görme engelli öğrencilerin yaşıtlarından geri kalmaması için kütüphane çok faydalı oluyor. Kendileriyle ve toplumla barışık, okuma azmi olan bu çocukların ihtiyaçlarını karşılamak temel görevimiz. Bu düşünceyle ‘Sesli Kütüphane’yi oluşturduk” dedi.

Görme engelli vatandaşların kütüphaneden her türlü kitabı edinebileceklerine dikkat çeken Yılmaz, “Kütüphanede 2 bin 511 adet sesli kitap bulunmakta. İsterlerse burada dinliyorlar, isterlerse evde dinleyebiliyorlar. Sesli kitaplar arasında dünya ve Türk klasikleri yer alıyor. Vatandaşlarımız dersle ilgili araştırmalarını da kütüphanede yapabiliyor. Kendi kendilerine gelip burada teknolojiden yararlanabiliyorlar” diye konuştu.

Onların hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştırabilmenin kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Yılmaz, “Onların iyi yetişmeleri, üniversite mezunu olup hayata bir yerinden tutunmaları hepimizin müşterek gayesi. Kütüphanede 6 adet modern stüdyo ve ayrıca braille baskı ünitesi kurulmuş olup, görme engelli vatandaşlarımızın ihtiyacını duydukları materyallerin braille baskısı yapılmakta ve kitap seslendirme hızla devam etmektedir. Vatandaşlarımız bilgisayarlarda internet sayesinde dinleme yoluyla bütün bilgilere ulaşabilmekte. Öğrenciler bu sistemle ödevlerini burada hazırlayabilmekte. Amacımız Adana’da bulunan yaklaşık 10 bin görme engelli vatandaşımızın kütüphaneden yararlanmasıdır” diye konuştu.

Görmeyenler Kültür ve Dayanışma Derneği Adana Şube Başkanı Ediz Mut da, oluşturulan “Sesli Kütüphane”nin, kendilerinin görmeyen gözü olduğunu belirterek, “Görme engelli vatandaşlar kütüphaneye sahip çıkmalı. Kütüphaneye gelen bir görme engelli rahatlıkla bilgisayar kullanabiliyor, internete girebiliyor. Ayrıca yaklaşık 2 bin 511 adetlik dijital kitap koleksiyonundan da yararlanabiliyoruz. Bu sayede gören vatandaşlarla aynı seviyeye geliyoruz” şeklinde konuştu.

Görme engelli bireylere fikir ve san’at ürünlerini izlemede eşitlik sağlamak, onların eğitimlerine destek olmak amacıyla oluşturulan kütüphanedeki “Konuşan bilgisayar” sayesinde görmeyen kişilerin, bir başkasına gerek duymadan kitaplarını okuyabildiğini ifade eden Mut, şöyle devam etti:

“Bu sayede görme engelli arkadaşımız notlarını hazırlayarak internetten yararlanabilecek. Ayrıca ‘Braille Alfabesi’ne göre çalışan tarayıcıdan yazılarının çıktısını alabiliyoruz. Kütüphanede bulunan özel bir okuma makinesi sayesinde, bilgisayar bilgisi olan veya olmayan görme engellilerin okuma sorunu da ortadan kalkıyor. CD’ler bizlere ödünç olarak verilebilmekte, ayrıca bakanlığın web sayfasında internet ortamında dinlenebilmektedir.”

Mut, “Sesli Kütüphane” sisteminin görme engellilerin eli ayağı ve gözü olduğunu kaydederek, “Bu sistem sayesinde öğrenim görmekte çok zorlanan görme engellilerin hayatı çok kolaylaştı” dedi.

24.01.2007


 

“Bediüzzaman’ın şahs-ı mânevî yönü”

Yeni Asya Vakfı Bursa Şubesinin düzenlediği Cuma seminerlerinin bu haftaki konuşmacısı Ali Vapurlu oldu. “Bediüzzaman’ın şahs-ı manevî yönü” konusunda değerli çalışmalarını davetlilerle paylaşan Ali Vapurlu’yu oldukça kalabalık bir kitle izledi.

Risâle-i Nur’un te'lif edilme zamanı ile, büyük insanların dehşetinden Allah’a sığındıkları ahir zamanın dinsizlik cereyanlarının aynı zaman diliminde oluşunun bir hikmete işaret ettiğini belirten Ali Vapurlu, “ Bir boks müsabakasında sporcular aynı sıklette olurlar, bu dehşetli cereyanlara karşı onu karşılayabilecek ve alt edecek bir iman hizmeti Cenâb-ı Hakkın hikmetinin tezahürüdür” dedi.

Seminer sonunda dâvetlilerin çeşitli konularda sorularına muhattap olan Ali Vapurlu, cevaplarının ardından selâm ve duâ ile konuşmasını sonlandırdı.

M. Said ÇAKIR / BURSA

24.01.2007


 

Nevşehir’de iki YASEM semineri

Yeni Asya Sürekli Eğitim Merkezi (YASEM) ve Yeni Asya Gazetesi Nevşehir Temsilciliklerinin birlikte organize ettiği “Kendini Tanıma Yolculuğu” ve “Sistem ve Yenilik” isimli iki seminer; YASEM Eğitimcisi İsmail Benek tarafından aynı günde gerçekleştirildi.

Nevşehir Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Kendini Tanıma Yolculuğu” isimli seminer (12.30) yaklaşık üç yüz kişilik bir topluluğun ilgili katılımıyla gerçekleştirildi. “Sistem ve Yenilik” isimli seminer ise aynı gün akşam saat 19.30’da Nevşehir Esnaf Kefalet Sarayı Konferans Salonu’nda sunuldu. Bu seminerde Benek; Yeni Asya Yenilenme Sistemini tamamen Risâle-i Nur ölçü ve alıntılarıyla dile getirerek; Risâle-i Nur’da sistem yaklaşımının varlığı, yeri ve önemi; şahs-ı mânevînin gerekliliği ve bireyin tekâmülü gibi konuları anlattı.

Cemil YÜZER / NEVŞEHİR

24.01.2007


 

Şairler buluştu

“Türkiye Sevdası” adlı eserin tanıtımı amacıyla düzenlenen “Şairler Buluşuyor” programı, İstanbul Fatih’teki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Popstar Alaturka yarışmasının birincisi Hasret’in de katıldığı programda, ŞÜSİYAD Başkanı Hikmet Okuyar da bir konuşma yaptı. Okuyar konuşmasında, “Türkiye Sevdası çok yoğun ilgi görüyor. Öğrenciler, öğretmenler, aşıklar, şairler, şiir yorumcuları, bestekârlar, ses ve saz san’atçıları esere önemli katkı sağlıyor” dedi.

24.01.2007


 

Heyecanlı bekleyiş

Akşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Tarık Buğra Hikâye Yarışması, edebiyat çevreleri tarafından çok büyük ilgi gördü.

Türk Edebiyatı’na katkı sağlamak, insanlara okuma ve yazma alışkanlığı kazandırmak ve Tarık Buğra’nın adını ve eserlerini yaşatmak amacıyla düzenlenen yarışmaya katılım yoğundu.

Yarışmanın sonuçları 12 Şubat’ta açıklanacak, 26 Şubat’ta Akşehir Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Ödül Töreni ile ödüller, hak sahiplerine verilecek.

24.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004