Küçük bir çocukken annemizin, “Evlâdım, geç oldu, içeri gel artık” sözüyle tanışmaya başladık zaman kavramıyla. Okula başladığımızda ise, saatler ve dakikalar vardı önümüzde, okula gidiş, ders ve teneffüs sürelerini belirleyen.
Aylarca, hatta yıllarca hazırlandığımız sınavlarda “zaman”ın önemini daha fazla kavramaya başladık.
Uzun süredir görmediğimiz bir amca ya da teyzeyle karşılaştığımızda duyduğumuz, “Görmeyeli ne kadar büyümüşsün” sözü belki gururumuzu okşadı, ama değişenin sadece biz olmadığımızı ve bizim de bir gün o amca ya da teyze gibi değişeceğimizi anlayınca, zamanın başka bir yüzüyle tanışmış olduk.
Kimi zaman “zamanımızın olmadığı”ndan yakındık, kimi zaman “kaybettiğimiz” zamanlara hayıflandık. Bazen yakalamaya çalıştığımız, bazen kaçırdığımız bir şeydi zaman. Ama hepimizin önünde bir soru cevaplandırılmayı bekliyor: Zamanımızı yeterince verimli kullanabiliyor muyuz?
Aylık gençlik dergisi Genç Yaklaşım Ocak sayısında, basit ama aynı zamanda karmaşık, gündelik ama aynı zamanda felsefî bir kavram olan zaman hakkında bir dosya hazırlamış: Kadir Aytar, “Zaman denen sır” başlıklı makalesinde zamanı tüm yönleriyle ele alıyor. Yazar, “(…) insanın en kıymetli sermeyesi olan zaman boş yere harcanmadan bol kazanç elde edilebilir” diyerek, zamanı yerinde kullanmanın önemine işaret ediyor. Ahmet Tahir Uçkan, “İmanî zamanlar” üzerine tefekküre dalarken, Umut Yavuz, “Zaman felsefesi” için sizden zaman istiyor. Dr. Veli Sırım, “Bir saniyeniz var mı?” diye soruyor. Yazarın da dediği gibi, “Her gün tamı tamına 86.400 saniye”. “Harca harca bitmez.”
İsmail Tezer, “an”ın önemine dikkat çekerken, “Unutmayalım, bizi sonsuz zaman mutluluğa mazhar edecek, ne ‘geçmiş’tir, ne ‘gelecek’, sadece ve sadece ‘şimdi’dir” diyor. Mehtap Yıldırım zamana seslenirken, Esma Nuriler, “İnsanın zamanda serüveni”ne götürüyor bizi.
Bu sayıda ayrıca, “tabu”ları masaya yatırdık. Latif Salihoğlu, ülkemizde son zamanlarda tabuların nasıl tartışılmaya başladığını anlatıyor.
Dergide bu ay iki de röportaj var. Murat Kekilli ve Ediz Hun, hayata nasıl baktıklarını paylaşıyor okuyucularla.
|