Aylardır ne zaman yapılacağı tartışılan Saddam Hüseyin’in idamı dün sabaha karşı gerçekleştirilirken, Iraklı görgü şahitleri, idam sırasında eski liderin yüzünün örtülmediğini, sakin göründüğünü ve Iraklı polisler onu darağacına götürürken ve ilmiği boynuna geçirirken kısa bir duâ okuduğunu belirtti. Görgü şahitleri, idamın çok hızlı olduğunu, Saddam Hüseyin’in hemen öldüğünü söyledi. Görgü şahitleri 69 yaşındaki Saddam’ın ölüme giderken ‘’titremediğini’’ ifade etti.
Irak’ın, idama mahkûm edilen devrik lideri Saddam Hüseyin asılarak idam edildi. ABD tarafından desteklenen Irak televizyon kanalı El Hurra, Saddam Hüseyin’in cezasının yerel saatle 06.00’dan (TSİ 05.00) az önce infaz edildiğini duyurdu.
Saddam Hüseyin, 2003 yılı Nisan ayında, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince devrilmiş ve bu yılın Kasım ayında, 1982’de kendisine karşı düzenlenen bir suikast girişiminin Duceyl’de 148 Şiî köylüyü öldürerek insanlığa karşı suçlu bulunmuştu.
İDAM HIZLIYDI HEMEN ÖLDÜ
İnsanlığa karşı suç işlemekten yargılanan ve suçlu bulunarak idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin’in infazının hızla yapıldığı ve hemen öldüğü belirtildi. Iraklı görgü şahitleri, idam sırasında eski liderin yüzünün örtülmediğini, sakin göründüğünü ve Iraklı polisler onu darağacına götürürken ve ilmiği boynuna geçirirken kısa bir duâ okuduğunu belirtti. Görgü şahitleri, idamın çok hızlı olduğunu, Saddam Hüseyin’in hemen öldüğünü söyledi. Görgü şahitleri 69 yaşındaki Saddam’ın ölüme giderken ‘’titremediğini’’ ifade etti.
“ACELE EDİLMESİ YANLIŞTI”
Saddam Hüseyin’in idam cezasının infazının gerçekleştirilmesinin ardından insan hakları kuruluşlarınca yapılan açıklamalarda, idamın uygulanması eleştirildi. Uluslararası Af Örgütünün ABD şubesi İcra Direktörü Larry, Cox, ‘’Saddam Hüseyin’in aceleyle idam edilmesi yanlış’’ dedi.
LİBYA’DA 3 GÜNLÜK YAS
Saddam Hüseyin’in cezasının infaz edilmesinden sonra Libya’da 3 günlük yas ilân edildi. Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, İran’ın cezanın infazından memnun olduğunu açıkladı. İsrail de Saddam Hüseyin’in idamına sevinen ülkelerden biri oldu. Öte yandan Malezya, idamın ardından endişeli olduğunu açıkladı.
MALİKİ’DEN BAASÇILARA ÇAĞRI
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, idam edilen Irak lideri Saddam Hüseyin’in yandaşları olan Baasçılara politikaya katılmaları çağrısında bulundu. El Maliki, yaptığı açıklamada, “Ellerinde kan olmayan herkese kapı hâlâ açıkken devrilen rejimin yandaşlarına tutumlarını yeniden gözden geçirmeleri, bütün Iraklılar için Irak’ın yeniden inşasına yardım etmeleri çağrısı yapıyorum’’ dedi.
VATİKAN: TRAJİK OLAY
Vatikan’dan yapılan açıklamada ise Saddam Hüseyin’in idam edilmesi ‘’bütün ölüm cezaları gibi trajik bir olay’’ olarak değerlendirildi. Açıklamada, infazın ‘’kan davası ruhunu kışkırttığı ve Irak’ta yeni bir şiddetin tohumu ektiği’’ ifade edildi.
YÜKLENEN SUÇLAR
* 1991: Saddam Hüseyin, işgal ettiği Kuveyt’te ABD öncülüğündeki uluslar arası ittifak karşısında hezimete uğradıktan sonra, güneyde patlak veren Şiî ayaklanmasını kanla bastırdı ve binlerce kişiyi öldürttü.
* 1988: İran-Irak savaşı sırasında (1980-1988) Irak jetleri kuzeydeki Halepçe’ye kimyasal bomba attı. Birkaç dakika içinde çoğu kadın ve çocuk 5 bin kadar Kürt hayatını yitirdi, 10 bin kişi yaralandı.
* Enfal dâvâsı: Saddam rejimi, 1987 ve 1988 yıllarında kuzeydeki Kürt gruplarını güneye tehcire zorladı. Genel kabule göre, tehcirde yaklaşık 182 bin kişi öldü, Kürt köylerinde katliâmlar yapıldı.
Henüz sonuçlanmayan bu dâvâda Saddam, insanlık suçu işlemek ve soykırım yaptırmaktan yargılanıyordu.
* İran, her iki taraftan 1 milyon kişinin ölümüne yol açan Irak savaşında Saddam Hüseyin’i ‘’soykırım, insanlık suçu, uluslar arası kuralların ihlâli ve yasak silâh kullanımı’’ ile suçluyordu.
* Saddam’ın 1990’da işgal ettiği Kuveyt, eski Irak liderinin Kuveyt topraklarında işlediği cinayetlerden ötürü idam edilmesini istiyordu.
* 1983’te, Barzani aşiretinden 8 bin Kürt öldürüldü.
* 1980 ve 1999’da önde gelen Şiî din adamları idam edildi.
|