Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, bankayı daha rekabetçi üstünlüklere taşıyacak farklı açılımlar geliştirecek teklif ve yaklaşımları önümüzdeki dönemde değerlendirmeye alacaklarını bildirdi.
Boydak, 2006 yılı değerlendirmesinin yapıldığı ve 2007 yılı hedeflerinin paylaşıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, özellikle yabancı yatırımcılar için Türkiye’nin ilgi odağı olduğu bir sürecin yaşandığını belirterek, bankacılık sektöründe de yakından gözlenen bu sürecin, eski alışkanlıkları gözden geçirmelerini gerekli kıldığını anlattı.
Enflasyonun da kontrol altına alındığı bu sürecin sürdürülebilir büyüme için daha verimli çalışmayı gerektirdiğini kaydeden Boydak, bununla birlikte, giderek artan rekabet şartlarına paralel olarak daha büyük ölçekli çalışma zorunluluğunun da göz ardı edilemeyecek bir gerçek olduğunu dile getirdi. ürkiye Finans’ın birleşme sürecinde, 1 artı 1’in 3, hatta daha fazlasını oluşturacağını ifade ettiklerini hatırlatan Boydak, geçen bir yıllık sürece baktıklarında, hedef ve beklentilerin üzerinde bir başarı yakaladıklarını söyledi.
Topladıkları fonların yasal karşılıkların düşülmesinden sonra kalan kısmının yüzde 65’i KOBİ’ler olmak üzere, tamamen reel sektöre kullandırılarak reel sektöre önemli bir destek verildiğini bildiren Boydak, yurt dışı muhabir ağlarındaki gelişmelerin, dış ticaret ve yurt dışı ilişkilerini olumlu etkilediğini, 2007 yılının bu etkilerin çok daha iyi görüldüğü bir yıl olacağını kaydetti.
Mustafa Boydak, Türkiye Finans’ın, bankacılık sektöründe en iyiler arasında yerini aldığını, sermaye karlılığının yüzde 55, sermaye rasyosunun ise yasal sınır olan yüzde 8’in çok üzerinde yüzde 16 olarak gerçekleştiğini, birleşmede 108 olan şube sayısının 125’e, çalışan sayılarının ise 2.230’a ulaştığını söyledi.
Avrupa’dan da teklifler var
Geçtiğimiz günlerde yapılan yönetim kurulu toplantısında 2006 yılının faaliyetlerinin değerlendirildiğini ve 2007 yılının bütçe ve hedefleri görüşüldüğünü aktaran Boydak, bu toplantıdan Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü adına önemli bir karar çıktığını söyledi. Türkiye Finans’ın, kendisine stratejik ortak olarak katma değer sağlayacak, ulusal ve uluslararası ölçekte bankayı daha rekabetçi üstünlüklere taşıyacak, farklı açılımlar geliştirecek teklif ve yaklaşımları, önümüzdeki dönemde değerlendirmeye alacağını anlatan Boydak, şöyle devam etti: ‘’Türkiye Finans’a bu anlamda çok sayıda teklif gelmektedir. Stratejik ortaklık dışında herhangi bir beklentisi ve planı bulunmayan Ülker ve Boydak grupları, mevcut birlikteliklerini ve bankacılık sektöründeki faaliyetlerini, Türkiye Finans çatısı altında devam ettirme kararlılığını taşımaktadır.’’
Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını da ceplayan Boydak, tekliflerin Körfez, Orta Doğu ve Avrupa gibi bölgelerden geldiğini söyledi. Ana hedeflerinin büyümek olduğunu anlatan Boydak, henüz müzakerelere başlamadıklarını, gerekli yol haritası üzerinde çalıştıklarını, konuya ilişkin herhangi bir kuruluşu yetkilendirmediklerini bildirdi.
Halka arz ikinci planda
Mustafa Boydak, sermaye piyasalarında olmanın kendileri için önemli olduğunu ancak şu aşamada halka arzın ortaklık sonrasında gündeme gelebileceğini anlattı. Türkiye Finans’ta Boydak ve Ülker grubunun yüzde 50-50 ortaklığı bulunduğunu hatırlatan Boydak, yabancı ortağın payının da yüzde 50 civarında olabileceğini söyledi.
Böyle bir ortaklığın sektöre heyecan, dinamizm getireceğini öngördüklerini ifade eden Boydak, yeni ortağın Türkiye Finans’ın yapısını bozmayacağını, mevcut durumun dışına çıkılamayacağını kaydetti.
2007 yılında ekonomik anlamda risk görmediklerini, bankacılığın da riskleri yönetme sanatı olduğunu anlatan Boydak, Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda ise Türkiye’nin ilk kez Cumhurbaşkanı seçmediğini, bunun sağduyulu bir şekilde gerçekleşeceğini, büyük bir problem yaşanacağını düşünmediğini söyledi. Boydak, yabancı sermaye konusundaki bir soru üzerine de, yabancı sermayenin Türk ekonomisi açısından önemli olduğunu, bu anlamda yabancı sermayeyi sınırlamanın çok anlamlı olmayacağını kaydetti. Türkiye’nin genç nüfusuna iş imkânları oluşturmak zorunda olduğunun altını çizen Boydak, yabancı sermayeye açık olunması gerektiğini, bankacılıkta güç paylaşımının önemli olduğunu anlattı. Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar da karlılıklarında yüzde 76 artış olduğunu, şirketin 11 aylık dönemde 124.473.000 YTL’lik net kâr elde ettiğini kaydetti. Nacar, 2007 yılı bütçesini düşündükleri ortaklıktan bağımsız olarak yaptıklarını kaydetti.
|