|
|
|
Gerçek işsiz sayısı 5 milyon |
TÜİK’in yüzde 9.1 olarak açıkladığı işsizlik, işsiz olduğu halde iş aramayanlarla, kısa süreli çalışanlar ve mevsimlik çalışanlardan o mevsimde çalışmayanlar da dahil edildiğinde yüzde 16.1’e, işsiz sayısı ise 4 milyon 460 bine çıkıyor.
Türkiye’de işsiz olduğu halde iş aramayanlarla, kısa süreli çalışanlar ve mevsimlik çalışanlardan o mevsimde çalışmayanlar da dahil edildiğinde gerçek işsiz sayısının 5 milyona yaklaştığı belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çeşitli uluslar arası standartlara göre yaptığı sınıflamada, özellikle işsiz olduğu halde iş bulmaktan umudunu kestiği için iş aramayan, ancak iş bulsa hemen çalışabilecek durumda olanları işgücüne ve dolayısıyla işsiz sayısına dahil etmiyor. Bunun yanı sıra mevsimlik çalıştığı için o mevsimde işi olmayanlar da işgücüne ve işsizler arasına alınmıyor.
TÜİK’in Eylül 2006 dönemine (ağustos-Eylül-Ekim) ilişkin hanehalkı işgücü araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’de 1 milyon 954 bin kişi iş bulmaktan umudunu kestiği için işgücüne dahil edilmedi. Mevsimlik çalışanlardan 190 bin kişi de işgücüne ve işsizler arasına alınmadı. TÜİK’in bu sebeple işsiz ordusuna dahil etmediği “işsizlerin” sayısı 2 milyon 144 bin kişiyi buluyor. Söz konusu kişiler işgücüne dahil edildiğinde Türkiye’deki toplam işgücü 27 milyon 588 bin kişiye, TÜİK’in 2 milyon 316 bin kişi olarak açıkladığı işsiz sayısı ise 4 milyon 460 bin kişiye ulaşıyor. Buna göre, TÜİK’in yüzde 9.1 olarak açıkladığı işsizlik oranı yüzde 16.1 olarak hesaplanıyor.
Geçen yılın aynı döneminde ise TÜİK, Türkiye’de 1 milyon 686 bin kişiyi iş bulmaktan umudunu kestiği için işgücüne dahil etmemişti. Mevsimlik çalışanlardan 232 bin kişi de işgücüne ve işsizler arasına alınmamıştı. TÜİK’in bu nedenle işsiz ordusuna dahil etmediği “işsizlerin” sayısı 1 milyon 918 bin kişiye ulaşmıştı. Söz konusu kişiler işgücüne dahil edildiğinde Türkiye’deki toplam işgücü 26 milyon 907 bin kişiye, TÜİK’in 2 milyon 423 bin kişi olarak açıkladığı işsiz sayısı ise 4 milyon 341 bin kişiye ulaşmıştı. Böylelikle TÜİK’in geçen yıl eylül döneminde yüzde 9.7 olarak açıkladığı işsizlik oranı yüzde 16.1 olarak belirlenmişti.
|
Ekonomi Servisi
25.12.2006
|
|
|
Dış ticaret pay artışında Türkiye 4'üncü |
Türkiye, dünya ticareti içindeki payını 15 yılda yüzde 78,4 oranında artırırken, payını en fazla yükselten 4. ülke oldu.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerini baz alarak yaptığı hesaplamaya göre, 1990 yılında dış ticaret hacminin toplam dünya ticareti içindeki payı yüzde 0,51 olan Türkiye, 2005 sonu itibariyle, bunu yüzde 0,91’e taşımayı başardı. Türkiye’nin bu dönemdeki pay artışı yüzde 78,4 olarak gerçekleşti. Bu artış, OECD ülkeleri içinde 1990 yılında 29’uncu sırada bulunan Türkiye’yi 5 basamak yukarı taşıdı ve 24’üncülüğe yükseltti.
Bu dönemde, dünya ticareti içindeki payını en fazla artıran ülke ise Çin oldu. Çin yüzde 396’lık bir pay artışı yapmayı başarırken, sıralamada da 13’üncülükten 3’üncülüğe oturdu. Aynı dönemde Tayvan yüzde 135,5 artışla 8 sıralık bir yükseliş yaşarken, AB üyesi olan Polonya da yüzde 129’luk pay artışıyla 8 sıra birden yukarı çıktı.
Bu arada, 1990-2005 döneminde, ilk 10 sırada bulunan tüm gelişmiş ülkelerin dünya ticareti içindeki payı geriledi. Bu dönemde en yüksek gerileme yüzde 41 ile İsviçre’de görülürken, bu ülke 15 yılda 5 sıra geriledi. Dünya ticareti içinde en fazla payı yine ABD alırken, Almanya’nın ikinciliği de değişmedi.
|
/ ANKARA
25.12.2006
|
|
|
Tüzmen: İhracatta 500 milyar dolar hedefine kilitlendik |
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 2023 yılı için belirledikleri ‘’500 milyar dolar’’ ihracat hedefine kilitlendiklerini bildirdi. Tüzmen, cari açığın panzehirinin ihracatı artırmak olduğunu da söyledi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, yaptığı açıklamada, 2006 yılı başında belirlenen 79 milyar dolar ihracat hedefini 6 milyar dolar aşacaklarını belirtti. Tüzmen, ‘’2006 ihracat hedefini yüzde 7 aşmış durumdayız. Yıl sonu ihracatımız 85 milyar dolar olacak. Bu yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımızın gösterdiği büyük bir başarıdır’’ dedi.
İhracatçıların son yıllarda gösterdiği başarıyı önümüzdeki yıllarda da sürdüreceklerine inandığını kaydeden Bakan Tüzmen, şunları söyledi: “2010 yılı için 100 milyar dolar ihracat hedeflemiştik. Bu hedefe 2008 yılının ilk yarısı içinde ulaşacağız. Yani 2010 hedefini 1,5 yıl öne almış durumdayız. Türkiye ihracatı öğrenmiştir. Bütün ihracatçılarımızla, ihracat için çalışan kamu ve özel sektör kuruluşlarımızla 2023 yılı için belirlediğimiz 500 milyar dolar ihracat hedefine kilitlenmiş durumdayız. Diğer hedeflerimizi başardığımız gibi bunu da başaracağız. 500 milyar dolar hedefini gerçekleştirmek için alt yapı çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu hafta içinde önümüzdeki 3 yılda izleyeceğimiz stratejik planımızı açıklayacağız.’’
CARİ AÇIĞIN PANZEHİRİ İHRACAT
Son günlerde herkesin cari açığı konuştuğuna dikkat çeken Bakan Tüzmen, cari açığın panzehirinin ihracatı artırmak olduğunu ifade etti. Bakan Tüzmen, görüşlerini şöyle açıkladı: ‘’Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) aldığı kararlar uyarınca bütün ülkeler pazara giriş engellerini yavaş yavaş kaldıracaktır. Bu da büyük bir pazar rekabeti yaratmaktadır. Biz de bu rekabete hazırlanıyoruz. O nedenle markalaşmaya yöneldik. Ucuz fiyat politikasından, kaliteli mal yüksek fiyat politikasını benimsedik. Şimdi bütün gücümüzle bu politikayı uyguluyoruz. İhracatçımızı buna göre hazırlıyoruz. Bunu başardığımız ve ihracatımızı arttırdığımız sürece cari açık sıkıntısı çekmeyiz. Onun için (cari açığın panzehiri ihracattır) diyoruz. Türk ihracatçısı bu bilinçle hareket etmektedir.’’
|
/ ANKARA
25.12.2006
|
|
|
Asgarî ücrette sona yaklaşıldı |
Asgarî Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgarî ücreti belirlemek için 26 Aralıkta üçüncü kez toplanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında saat 11.00’de gerçekleştirilecek toplantıda taraflar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilâtı ve Maliye Bakanlığının komisyona sunduğu ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili görüşlerini dile getirecekler.
Toplantı sonunda, 2007 yılında geçerli olacak yeni asgarî ücretin açıklanması bekleniyor. TÜİK, geçen toplantıda komisyona, hesaplama yöntemine göre değişen 543, 560 ve 589 YTL’ye karşılık gelen 3 farklı ‘’asgarî harcama tutarı’’ sunmuştu. Asgarî ücret tespitinde en azından TÜİK’in verilerinin dikkate alınmasını talep eden Türk-İş, işveren kesiminin tersine, bu rakamların perakende fiyatlarını yansıttığını ve net asgarî ücretin belirlenmesinde esas alınmasını talep ediyor. TİSK ise daha önce enflasyon oranında bir artış taleplerinin olmadığını belirtmişti. Bu arada, 2001 yılından beri, komisyonun belirlediği asgarî ücret rakamları TÜİK’in sunduğu ‘’asgarî harcama tutarlarının’’ gerisinde kalıyor.
SSK verileri, Türkiye’de yaklaşık 7 milyon kayıtlı işçinin yüzde 44’ünün asgarî ücretle çalıştığını ya da asgarî ücretli olarak gösterildiğini ortaya koyuyor. İşçi sendikaları, asgari ücrette yapılan artışın diğer ücretli kesimlere yapılan artışları da dolaylı etkilediğini belirtiyor. Asgarî ücret, geçen yıl 16 yaşından büyükler için yüzde 8.65 oranında artırılarak brüt 531 YTL, net 380,46 YTL seviyesine çekilmişti. 16 yaşından büyükler için asgarî ücretin işverene toplam maliyeti 645.17 YTL’yi buluyor.
|
/ ANKARA
25.12.2006
|
|
|
EPDK elektrik iletim tarifelerini onayladı |
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2007 yılına ilişkin elektrik iletim tarifelerini onayladı.
Alınan bilgiye göre, EPDK’nın geçtiğimiz Cuma günü yaptığı kurul toplantısı ile 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni tarife ile ortalama iletim tarifeleri (sistem kullanım, sistem işletim ve piyasa işletim ücretleri dahil) 11.685 YTL/megawat (mw)-Yıl seviyesinden 10.948 YTL/MW-Yıl seviyesine indirildi.
EPDK yetkilileri, tarifede Türkiye genelinde güç bazında (mw) ortalama yüzde 6 düşüş anlamına gelen yeni düzenlemenin, sistemi kullanan serbest tüketicilere (sanayi kesimi) yansımasının ise mw bazında ortalama yüzde 6,38 oranında düşüş şeklinde olacağını belirttiler. 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde iletim faaliyeti Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından yürütülürken, iletim tarifesi düzenlemeye tabi olan tarifeler arasında yer aldığı için EPDK tarafından onaylanıyor.
TEİAŞ tarafından hazırlanan iletim tarifesi, iletim sistemi kullanım fiyatı, iletim sistemi işletim fiyatı ve piyasa işletim ücreti ile tarifenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslardan oluşuyor.
|
/ ANKARA
25.12.2006
|
|
|
Adapazarı TSO 82 yaşında |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yüksek vergiden herkesin yakındığını belirterek, ‘’Vergiyi doğru vereceğiz, eşit vereceğiz. Gelişmiş ülkelerde bu böyle’’ dedi.
Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) 82. kuruluş yıldönümü törenine katılan Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, vergi konusuna değindi. Türkiye’de kayıt dışının en çok kendilerini rahatsız ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, son 10 yıldır nüfus artışına karşın kurumlar ve gelir vergisi mükellefi sayısında artış olmadığını söyledi.
|
/ ADAPAZARI
25.12.2006
|
|
|
İslâm Kalkınma Bankasından eğitime destek |
Yatırım projelerinin finansmanına katkı sağlayan İslâm Kalkınma Bankası (İKB), Türkiye’deki çeşitli eğitim branşlarında doktora ve master yapmak isteyen kişilere de burs verecek.
İslâm Kalkınma Bankası tarafından yapılan duyuruda, master ve doktora yapmak amacı ile bankadan burs talebinde bulunacak kişilerin son başvurularını 31 Aralık 2007 tarihine kadar Bankanın Türkiye’deki ofislerinden birine yapmaları istendi.
‘’Yüksek Teknoloji Burs Programı’’ çerçevesinde İslâm Kalkınma Bankası bursuna talip master yapacak kişilerde 25-35, doktora yapacak kişilerde ise 25-40 yaş sınırı kriterini getiren Bankanın yapılacak başvuruları değerlendirilerek yeni yılda hak kazananları açıklaması bekleniyor.
|
/ ANKARA
25.12.2006
|
|
|
Emeklilere zam oranı yüzde 5 |
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesinin bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının yürürlüğünün 1 Temmuz 2007’ye erteleneceğini açıkladı.
Başesgioğlu, yasanın yürürlüğünün ertelenmesinin yanı sıra SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına 2007 yılında yapılacak artış oranıyla ilgili de düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
‘’İptal edilen yasada, 6 aylık gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacaktı. Ama iptal edildiği için eski yasaya döndü. Bu da Aralık ayındaki TÜFE artışını, Ocak ayında aylıklara yansıtmak olacaktı. Bu, yüzde 1’den daha düşük bir artış demektir. Bu konuda da yeni bir düzenleme yapılmasına karar verdik. Hem BAĞ-KUR ve SSK’lılara fark ödeyeceğiz hem de 2007 Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 5 oranında emekli aylıklarında artış olacak.’’
|
/ ANKARA
25.12.2006
|
|
|
|