Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını eleştirerek, kararın ağırlıklı olarak kamu çalışanlarına yönelik olduğuna dikkat çekti. Kılıç, işçiye ayrı, kamu çalışanlarına ayrı hükümler getirmenin norm ve standart birliği iddiasını ortadan kaldıracağını kaydetti. Kılıç, “Bir kesimi koruyarak, bir kesimi mağdur edecek bir düzenleme yapmak, işleri daha da arap saçına dönüştürür” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi’nin, 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nundaki memurlarla ilgili maddeleri iptal etmesi eleştiriliyor.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, yaptığı açıklamada, mahkemenin kararının, yasanın yürürlüğe girmesindeki riskleri ortaya koyduğunu söyledi. Mahkemenin iptal kararlarının ağırlıklı olarak kamu çalışanlarına yönelik olduğuna işaret eden Kılıç, işçiye ayrı kamu çalışanlarına ayrı hükümler getirmenin norm ve standart birliği iddiasını ortadan kaldıracağını belirtti. ‘’Bir kesimi koruyarak, bir kesimi mağdur edecek bir düzenleme yapmak işleri daha da Arap saçına döndürür’’ diyen Kılıç, ‘’İşçisi, memuru, esnafıyla kazanılmış hakları koruyacak yeni bir değerlendirmeye ihtiyaç var. Geniş kapsamlı bir konsensüsle yasa istikrarlı hale getirilmeli’’ dedi.
“YENİ DÜZENLEMEYE İMKÂN TANIMAKTADIR’’
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de mahkemenin kararının, yasanın ‘’çelişkilerle dolu olduğunu’’ gösterdiğini söyledi. Kamu çalışanları açısından alınan iptal kararlarını ‘’doğru’’ bulduklarını belirten Çelebi, işçiler açısından özellikle prim ödeme gün sayısı ve emeklilik yaşı konusunda benzer bir karar alınmamasını büyük bir ‘’adaletsizlik’’ olarak
yorumladı. ‘’Anayasa Mahkemesinin kararı, sosyal güvenlikte kurulması planlanan tek çatının çatırdadığının göstergesidir’’ diyen Çelebi, yasaya başından beri getirdikleri eleştirilerin devam ettiğini ifade etti. Çelebi, şunları kaydetti:
‘’İşçi-memur arasında yapay ayrımlara gitmekten vazgeçilmelidir. Tüm çalışanları ilgilendiren bir düzenlemede işçileri, kamu çalışanlarından ayırmanın Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyoruz. Her şeye rağmen, Anayasa Mahkemesinin kararı yeni bir düzenlemeye imkân tanımaktadır. Adaletsizliği gidermek için fırsat doğmuştur. Bu fırsatın değerlendirilerek sağlanacak uzlaşmayla yeni bir hazırlığa girilmelidir.’’
CHP’li Kılıçdaroğlu: Çifte standart
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu da, Anayasa Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda, bağlanmış aylık ve gelirlerin artırılması maddesini memurlar ve diğer kamu görevlileri yönünden iptal ederek diğer sigortalıları reddetmesinin çifte standart olduğunu söyledi. Reformun toplumun bütün kesimlerinin mutabakatıyla olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Aylık ve gelirlerin artırılmasına ilişkin fıkrada sadece devlet memurları açısından iptal edilmesi çifte standarttır. Korunması gereken işçilerdir. Bakın işsizlik sigortası vardır. Devlet memurları için işsizlik sigortası var mı? Yok. Esnaf ve sanayi için var mı? Yok sadece işçiler için vardır. Anayasa mahkemesinin gerekçeli kararını bilmiyorum ama doğru bir uygulama değildir” dedi.
|