İtalya Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Francesco Rutelli, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin üyelik sürecini dikkatli biçimde desteklemesi gerektiğini söyledi. Başşehir Roma’da, bir kurumun 2006 Avrupa raporunun tanıtım toplantısında konuşan Francesco Rutelli, ‘’Türkiye, büyüyen Avrupa için önemli bir müttefiktir. Türkiye’yi desteklememiz, ama dikkatli olmamız gerekir’’ dedi.
Türkiye’nin, zaman içinde AB üyeliği için gerekli tüm kriterleri yerine getirebileceğine dikkati çeken Rutelli, Türkiye’nin, tüm kriterleri yerine getirmek için zamana ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin tam üyeliğinin ancak tüm kriterlerin yerine getirilmesinin ardından mümkün olabileceğini belirten Rutelli, ‘’Türkiye AB’ye girdiğinde, eğer girecekse, bu ancak zamanı geldiğinde olacaktır. Bu, kıta ve Akdeniz ülkeleri arasında işbirliğini de güçlendirecektir’’ diye konuştu.
Bu arada İtalya İçişleri Bakanı Giuliano Amato, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Türkiye’nin AB üyeliği konusunu gözden geçirmek üzere tarih belirlenmesi düşüncenin riskli bir yaklaşım olduğunu söyledi. Almanya ve Fransa tarafından dile getirilen ve Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü imzalamaması durumunda belli bir süre sonrası müzakerelerin gözden geçirilmesini öngören düşünceyi Brüksel’de yaptığı bir açıklamayla değerlendiren Giuliano Amato, ‘’Mevcut durumla ilgili olarak elbette bir nokta konulması gerekecektir. Ama bu yalnızca, Kıbrıs sorunu başta olmak üzere müzakerelerde sorunun halen varlığını sürdürdüğü konularla sınırlı tutulmalıdır’’ dedi.
Süreci dondurmak yüksek risk
İtalya Haber Ajansı ANSA’nın haberine göre Amato, bu tür bir yaklaşımın olumsuz sonuçlar doğuracağını da belirterek, ‘’18 ay sonra herşeyi sıfırlamanın tek bir sonucu olabilir: Bu, Türkiye’yi, (Bunu not ediyorum. Avrupa’ya yakınlaşma konusunda fazla istekli değilim) demeye iter. Üyeliği gözden geçirme koşulu sonucunda neler olacağını tahayyül bile etmek istemiyorum’’ diye konuştu.
Amato, Ankara’nın AB’ye yakınlaşma sürecini dondurmanın ‘’yüksek riskli bir oyun’’ olacağı uyarısında bulunmasının ardından, şöyle konuştu:
‘’Üyeliğini gözden geçirmek gibi bir düşünce, kimi Avrupa ülkelerinde, iç politika bağlamında Türkiye konusuna öteden beri sıcak bakmayan kesimlerle ilişkilerde iyileşmeye yol açabilir. Ancak bunun, İslâm dünyasıyla ilişkiler, köktendinciliği körüklememe, Ankara’nın içinde yer aldığı bölgeyi istikrarlı biçimde düzenleme gibi öncelikli konular açısından bir yarar getirmeyeceği açıktır.’’
|