İktisatçı Mustafa Sönmez, resmi işsizlik rakamına sayılmayan işsizlerinde eklendiğinde, sayının 5 milyonu bulmasının asgarî ücretin attırılması mücadelesini frenlediğini belirtti.
Bia.net’e yaptığı açıklamada, asgarî ücretin aslında ahlaki ücret olduğunu ve kaynakla değil ülkedeki değerle ilgili olduğunu kaydeden Sönmez, asgarî ücreti, dört kişilik bir ailenin yaşamı idame ettireceği ücret olarak tanımladı. Ücretin kurumlara ait değil toplumsal bir ücret olduğunu vurgulayan Sönmez, asgarî ücretin gösterge niteliğinde bir ücret olduğuna dikkat çekti.
Ücret tespitinin ekonomik değil vicdani ve sınıfların güç dengesine bağlı olduğunu belirten Sönmez şöyle devam etti: “Bunu belirlerlerken çalışan sınıfın gücü varsa ağırlığını koyup gerçekten insani dört kişilik bir ailenin yaşamını idame ettireceği, çağın nimetlerinden yaralanabilecek bir düzeyi talep etmesi gerekir. Devletin de kaldıysa bir sosyal devlet olarak bu talebi değerlendirerek, böyle bir ücret belirlemesi beklenir. Ama ne yazık ki bizim ülkemizde çalışan sınıfın ne böyle bir ağırlığı, örgütlenmesi kaldı, ne de bu vicdani tutumu gösterecek sosyal devlet kaldı. Bunun içinde asgarî ücret tartışılan bir ücret olmaya devam ediyor.”
|