AB Komisyonunun Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınmasını tavsiye eden kararını “acelecilik” olarak gören Türkiye, AB yolunda ilerleme kararlılığını bir kez daha vurguladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, haftalık basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye’nin AB müzakere sürecine ilişkin son günlerde yaşanan gelişmeleri ve Komisyonun tavsiye kararını değerlendirdi.
Sözcü Tan, AB Komisyonunun aldığı tavsiye kararı ve diğer gelişmeler hakkında perde arkasında birçok görüşme olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “(Komisyonun kararında) Görünen ve görünmeyen çeşitli sebeple vardır.
Görünen sebepleri öne çıkararak karar almışlardır. Bunun AB’nin şeffaflık ilkesiyle bağdaşmadığı açıktır. Bizim için önemli olan Türkiye’nin transformasyonudur. Türk halkı ve hükümetinin sorumluluğu budur. Halkımızın iyiliği için bu sürece devam edeceğiz.Tahmin ediyoruz ki, bundan kendi vicdanları da rahatsızdır. Görebildiğimiz kadarıyla bahsettiğim Avrupa’daki olumsuz siyasi konjonktür bazen adil davranmalarına mani olmaktadır. Ayrıca acelecilikle hareket edilmesi ve diplomasiye fırsat verilmemesi, siyasî baskılarla hareket edildiğini ortaya koymaktadır.” Sözcü Tan, bu tespitleri yaparken “AB ile herhangi bir polemiğe girmek istemediklerini” de belirtti ve “Biz yolumuza aynen devam edeceğiz” diye konuştu.
Tan, “Komisyonun kararı bir askıya alma değildir, bir yavaşlamayı öngörmektedir” dedi.
Sözcü Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İzolasyonlar kaldırılmadan limanların açılması gibi bir husus söz konusu olamaz. Bu her vesileyle ve her düzeyde söylenmiştir. Bunu anlamış olmaları gerekir. Kıbrıs’ta kapsamlı çözümün adresi BM’dir. BM’de yapılacak çalışmalar esastır. Bunu da anlamış olmaları icap eder.”
Yunanlılar memnun değil
Bu arada, Kıbrıs Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos, Avrupa Birliğinin Türkiye ile müzakereleri kısmen askıya almasından tatmin olmadığını söyledi. Papadopulos, Reuters ajansına verdiği demeçte, kararla ilgili olarak “Memnun değiliz” dedi. Papadopulos, bunun, yükümlülüklerini yerine getirmesi için Türkiye’ye herhangi bir baskı oluşturmadığına inandıklarını söyledi.
AB Komisyonu, dün 35 müzakere faslından 8’inde müzakerelerin durdurulmasını istemişti.
Öte yandan, İngiliz basını, AB Komisyonu’nun Türkiye ile müzakerelerin 8 fasılda durdurulmasını da kapsayan önerilerini “sürpriz” olarak niteledi. “Kararın, Türkiye ve başını İngiltere’nin çektiği müttefiklerini şaşırttığını” yazan Guardian, “İngiltere’nin daha yumuşak bir karar beklediğine” dikkat çekti.
Financial Times ise “dünkü gelişmelere rağmen Ankara’nın sorunlu AB yolculuğunun hâlâ rayında olduğunu” yazdı.
The Daily Telegraph da “ atılan adımın ciddi bir darbe olduğunu” öne sürerek, “Riga’daki NATO zirvesinde bulunan AB liderlerinin gelişmeye verdikleri tepkilerin konuyla ilgili bölünmenin derinliğini ortaya koyduğunu” yazdı.
Bu arada, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs konusunun Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakereleri sürecinin dışında tutulması gerektiğini vurguladı.
|